SCHIMB DE MAGISTRATI! Instantele de pe raza Curtii de Apel Timisoara, monitorizate de judecatori din Germania, Austria, Belgia si Polonia! Programul de schimb de magistrati stimuleaza increderea intre institutiile judiciare din interiorul UE

cristian-pup-impact

Un grup de judecatori din Germania, Austria, Belgia si Polonia monitorizeaza, in aceasta saptamana, o serie de instante si unitati de parchet de pe raza Curtii de Apel Timisoara, stagiul lor fiind organizat in cadrul Programului de schimb de magistrați, coordonat de EJTN, reteaua europeana de pregatire profesionala a magistratilor.


Kai-Christian Samel, Lena Schroder, Torben Kempas si Maximilian Kihn, toti din Germania, Angelo Rosenberg, din Austria, Arent de Dapper, din Belgia si Katarzyna Pannert, din Polonia, sunt judecatori specializati in Drept civil, Dreptul familiei, Drept penal, Drept civil – accidente rutiere si Drept administrativ, imigratie si Dreptul constructiilor, iar vizitele la Curtea de Apel Timisoara, Tribunalul Arad, Judecatoria Arad, Parchetul de pe langa Curtea de Apel Timisoara, dar si la Corpul Profesional al Mediatorilor Timis, Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara Timisoara si Politia Locala Timisoara au fost considerate repere reprezentative pentru oaspetii straini, motiv pentru care au fost incluse pe o agenda de lucru.

“Din 2007, de cand Romania a devenit membra a Uniunii Europene, si judecatorii romani fac parte din acest mecanism european de studiu si documentare, de crestere a gradului de incredere intre institutiile judiciare ale Europei. Magistratii straini aflati in aceasta saptamana in vizita la Curtea de Apel Timisoara au asistat, deja, la o sedinta de judecata, tradusa la casca de mine si de colegii mei Corina Martin si Stefan Lucaciuc, dar au avut si intalniri informale cu judecatorii de la sectiile Civila I, Civila II si Penala. In cadrul acestei vizite de studiu, judecatorii vad in detaliu cum se judeca o cauza civila sau penala si fac rapoarte, care sunt prezentate la instantele din care fac parte. In acest fel, deciziile in materie de divort, cand sotii sunt de nationalitati diferite, sau mandate europene de arestare sunt luate mai rapid, in cunostinta de cauza, fara aplicarea unor proceduri clasice de durata”, ne-a declarat judecatorul Cristian Pup, purtator de cuvant al Curtii de Apel Timisoara.

Ca o confirmare a faptului ca si judecatorii romani fac parte din aceasta retea europeana de schimb de magistrati, Cristian Pup ne-a dezvaluit ca, pana in prezent, a fost in stagii de documentare la instante din Letonia si Danemarca. (Gh. Ilas)

 

Leave a Reply