BANI NEGRI IN MARILE AVERI! Fiscul a descoperit venituri nedeclarate de aproape 20 milioane de euro, doar la controlul primilor 10 romani cu averi mari! Acestia aveau 480 de conturi bancare si au operat peste 100.000 de tranzactii

bani

Controlul marilor averi declansat de ANAF scoate la iveala, dupa evaluarea fiecarui cont clandestin, sume impresionante de bani care nu au fost declarate si impozitate.


Astfel, doar in cazul primilor 10 romani a caror averi au fost verificate minutios de inspectorii fiscali, s-au descoperit venituri nedeclarate de 87 milioane lei.

Bogatii aveau 480 de conturi bancare si au operat peste 100.000 de tranzactii bancare. E vorba despre aproape 20 de milioane de euro, venituri nedeclarate pe care nu s-au platit deloc impozite la bugetul statului.

“Verificarile fiscale prealabile documentare (VFPD), din cadrul programul de asigurare a conformarii fiscale a persoanelor fizice cu averi mari (PFAM -peste 20 milioane de euro/persoana), au fost declansate efectiv in anul 2013.

In anul 2014 au fost declansate verificari fiscale la persoanele fizice pentru care s-a constatat cu ocazia VFPD indeplinirea conditiilor legale privind diferenta semnificativa intre veniturile estimate pe baza situatiei fiscale personale si cele declarate organelor fiscale.

In anul 2015 au fost finalizate verificarile fiscale in cazul primelor 10 persoane din grupul PFAM care este format din 336 persoane, asupra carora se fac analize si verificari privind riscurile fiscale si se aplica programe de conformare”, spun reprezentantii ANAF.

Rezultatele verificarilor primelor 10 persoane din grupul PFAM (pentru veniturile din anul 2011) sunt prezentate sintetic mai jos:

Venituri nedeclarate: 86.948.321 lei

23.771.463 lei – venituri nedeclarate cu sursa neidentificata

Impozit pe venit suplimentar – 3.803.434 lei

· Obligatii fiscale accesorii (penalitati de intarziere si dobanzi) – 2.437.706 lei

63.176.858 lei – venituri nedeclarate cu sursa identificata

· Impozit pe venit suplimentar – 10.108.297 lei

· Obligatii fiscale accesorii (penalitati de intarziere si dobanzi) – in curs de calculare

Aceste verificari au prezentat un grad ridicat de complexitate, generat de urmatoarele aspecte:

– au fost analizate operatiunile desfasurate prin peste 480 de conturi bancare (peste 100.000 de tranzactii) transmise de institutiile de credit, in principal, pe format hartie, fapt care a necesitat prelucrarea manuala a acestora

– au fost verificate operatiuni desfasurate de persoanele fizice cu peste 120 de societati comerciale (peste 10.000 de operatiuni)

– au fost prelucrate informatii privind detinerile patrimoniale primite de la peste 100 de autoritati ale administratiei publice locale (servicii de impozite si taxe locale)

– mare parte dintre activitatile si tranzactiile verificate presupun analize complexe: activitati investitionale diverse, tranzactii cu instrumente financiare pe pietele interne si internationale, tranzactii disimulate sau artificiale, multiple operatiuni cu numerar, inclusiv de valori semnificative, pentru care au fost prezentate informatii neclare, insuficiente sau contradictorii (aspect datorat reticentei contribuabililor de a furniza astfel de informatii)”, se arata in comunicatul autoritatilor. (Vlad Enciu)

 

Leave a Reply