PREMIERA DE VIS! Celebrul dansator european Pal Frenak, coregraf si regizor pe scena Teatrului National din Timisoara! Spectacolul de teatru-dans Prin vis, un road-movie care se articuleaza in jurul unei masini (P)

pal_frenak

Au mai ramas doar cateva zile pana la noul spectacol de teatru-dans pe care Nationalul timisorean il propune publicului sau. Prin vis este un road-movie „intors”,  o suma de povesti care se articuleaza in jurul unei masini.


O masina care functioneaza ca o insula in necunoscut, ca un punct care fixeaza spatiul si timpul aflate in continua miscare. Acesta este Prin vis, spectacolul pe care il propune cunoscutul artist franco-maghiar Pál Frenak, aflat in dubla ipostaza de coregraf si regizor.

Distributia care valorifica punctul de intersectie dintre teatru, dans si sugestia cinematografica pe care il propune spectacolul este alcatuita din actorii Catalin Ursu, Alina Ilea, Mara Opris, Laura Avarvari, Colin Buzoianu, Daniela Bostan, Luminita Tulgara, Calin Stanciu Jr., Raul Lazarescu si Ionut Iova. Echipa de creatie este completata de Mátyás Varga, autorul textelor, Philippe Martini (ilustratie video) si Gilles Gauvin (ilustratie muzicala).

Premiera spectacolului Prin vis este programata miercuri, 2 decembrie, de la ora 19, la Sala 2 a Teatrului National si este urmata de o a doua reprezentatie joi, 3 decembrie, de la aceeasi ora. Daca biletele pentru premiera sunt epuizate, se mai pot achizitiona locuri pentru al doilea spectacol la Agentiile Teatrului National (Agentia „Marasesti”, str. Marasesti nr. 2 si Agentia „Sala 2”, Parcul Civic), orar marti-duminica, orele 11-19, sau online pe www.tntimisoara.com.

Pál Frenak este unul dintre cei mai cunoscuti coregrafi si dansatori europeni. El este binecunoscut timisorenilor, fiind, in anii 90, primul artist strain invitat la Timisoara cu un spectacol de dans contemporan. Ulterior acestui moment (creat la vremea respectiva de Centrul Cultural Francez), intre Pál Frenak si Teatrul National Timisoara s-a construit o colaborare fructuoasa care a dus la crearea primului spectacol de teatru-dans al Nationalului, sWitch, dar si la prezenta in editiile FEST-FDR a unora dintre cele mai tulburatoare spectacole de dans contemporan din Europa, InTime si Twins

Nascut la Budapesta, Pál Frenak s-a stabilit in Franta in 1988, iar in 1989 si-a creat acolo o mica companie de dans. Asa cum a declarat, nu o data, mediul artistic francez l-a ajutat sa depaseasca nivelul de cunoastere in materie de dans pe care-l dobandise in tara sa de origine, respectiv traditia folclorica si traditia dansului clasic, si sa se deschida catre alte orizonturi mai largi si catre un drum propriu in ceea ce priveste preocuparile si limbajul artistic.

Dupa un deceniu de cariera artistica in Franta, dansatorul si coregraful maghiar Pál Frenak a revenit in Ungaria si a fondat in 1998 compania care ii poarta numele. Pál Frenak isi desfasoara activitatea deopotriva la Paris si in Budapesta. Spectacolele companiei exploateaza, in mare masura, relatiile interumane, propunand concepte inovative in dansul contemporan.

Leave a Reply