BREAKING NEWS! Moţiunea de cenzura impotriva Guvernului Tudose, initiata de PNL, a fost respinsa, dupa ce a adunat doar 159 de voturi “pentru”, mult sub minimul de 233    Doi tineri au fost snopiti in bataie de un echipaj de politisti si jandarmi, in zona Urseni, motiv pentru care au fost dati pe mana Parchetului    Lucrari oprite la Spitalul de copii "Louis Turcanu", dupa incidentul de miercuri dupa-amiaza, cand bratul macaralei s-a rupt si s-a prabusit peste corpul B    CCR a respins cererea presedintelui Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, privind constatarea unui conflict juridic intre Guvern si DNA, ca urmare procurori au liber la Dosarul Belina     Ofiter de politie din cadrul IGPR, retinut de DNA pentru o spaga in valoare de 200.000 de euro    Scandal la Antena 3! Dana Grecu si-a depus demisia dupa ce Mircea Badea a jignit-o, acum o saptamana, pe Facebook

O, CE VESTE MINUNATA! Colindatori din Moldova, Ardeal, Banat si Serbia au venit sa le ureze sarbatori fericite moldovenilor stabiliti in Timisoara! Seara de colinde a fost organizata de Asociatia Culturala “Stefan cel Mare si Sfant” a Moldovenilor din Banat

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestEmail this to someoneBuffer this pageShare on TumblrShare on Yummly

colinde22

Asociatia Culturala „Stefan cel Mare si Sfant” a Moldovenilor din Banat a dat startul sarbatorilor de iarna la Timisoara, cu tot alaiul de colinde si obiceiuri traditionale care vor urma in aceasta perioada, printr-un spectacol de exceptie organizat la Restaurantul Politehnicii din Complexul studentesc.

Peste 350 de persoane au asistat la recitalul colindatorilor din Suceava, Bistrita, Brasov si Timis, dar si la minunatele obiceiuri de Craciun transmise din generatie in generatie in Dumbravita, Giarmata si Foeni, primele doua localitati avand primari de sorginte moldava.

„In preajma sarbatorii Craciunului, a devenit o traditie ca asociatia noastra sa invite colindatori din Moldova, dar si din alte zone folcloriAflatle tarii, pentru a ne aminti de obiceiurile de iarna de acasa. In acest an, pentru prima data, ne-au onorat cu prezenta si romanii din Banatul Sarbesc, care au una dintre cele mai vechi si cunoscute fanfare din Serbia, fanfara Doina din Ratisor. In acest an, cred ca am asistat la una dintre cele mai reusite editii ale spectacolelor de colinde organizat pana in prezent, mai cu seama ca s-a adunat si o importanta suma din donatii, care va fi dirijata spre Manastirea Saraca si Manastirea Dobresti”, a precizat presedintele Asociatiei Moldovenilor din Banat, Gheorghe Atudoroaie.

Aflat la masa cu prefectul judetului, Eugen Dogariu, dar si cu europarlamentarul Maria Grapini, presedintele asociatiei nu a ezitat sa scoata in evidenta costumul national “doar pana la mijloc” purtat de moldoveanca Maria Grapini, aportul financiar consistent, “fara de care aceasta seara nu ar fi avut loc”, al milionarilor moldoveni din Timisoara, Neculai Miron si Cristea Opria, dar si tendinta de promovare a spiritului national, a romanismului, prin invitatia adresata comunitatii romanesti de peste Dunare, care a fost prezenta la eveniment prin fanfara “Doina” din Ratisor.

Momentul culminant al serii l-a reprezentat aparitia in fata publicului a Ansamblului Folcloric “Plaiurile Dornelor”, multiplu premiat la Festivalul National de Datini si Obiceiuri de Iarna, care a ridicat lumea in picioare si a fost aplaudat la scena deschisa, mai cu seama dupa jocul caprei, jocul mosilor, pe acordurile melodiei Batraneasca, sau jocul calusarilor. Prezenta lor la eveniment a fost posibila prin contributia Primariei Giarmata, a primarului Virgil Bunescu, dar si a Asociatiei Pro Datina.

“Noi colaboram de mai multi ani cu Asociatia Culturala Pro Datina, cu ajutorul carora reusim sa aducem la Giarmata, in fiecare sfarsit de an, grupuri de colindatori din Moldova. In acest an am reusit, in sfarsit, sa avem aici si minunatul ansamblu folcloric, cu obiceiuri de iarna traditionale, din Vatra Dornei”, ne-a explicat Virgil Bunescu, cu o mandrie nedisimulata.

In final, sa mai mentionam cuvintele pline de har ale preotului Gheorghe Cucu, de la biserica parohiala Checea, intemeietorul Casei de batrani “Sfantul Nicolae”, care a explicat, metaforic, ca prin intermediul colindelor se ajunge mai aproape de Dumnezeu… (Gh. Ilas)

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestEmail this to someoneBuffer this pageShare on TumblrShare on Yummly

One Response to O, CE VESTE MINUNATA! Colindatori din Moldova, Ardeal, Banat si Serbia au venit sa le ureze sarbatori fericite moldovenilor stabiliti in Timisoara! Seara de colinde a fost organizata de Asociatia Culturala “Stefan cel Mare si Sfant” a Moldovenilor din Banat

  1. Fekete Marin says:

    Bravo moldoveni! Banatenii sau oltenii de ce nu-s in stare de asa ceva? Si-au uitat obarsiile, au devenit domni de la oras?

Leave a Reply

%d bloggers like this: