BREAKING NEWS! Parchetul Militar din Timisoara a preluat dosarul politistilor si jandarmilor acuzati ca au batut si bagat in spital doi tineri    O familie din Satu Mare - sot, sotie si soacra - a fost ucisa in propria casa; barbatul dadea bani cu camata si se presupune ca ucigasul ar fi un debitor    Un student de la Agronomie, batut de un coleg de camin cu un box metalic    Sistemul de trafic management implementat pe strazile Timisoarei, la un pas de colaps, dupa ce CL nu a aprobat bugetul pentru mentenanta    Un student din Maroc a simulat un accident pe o trecere de pietoni din Timisoara pentru a face rost de bani sa plece acasa    Cel putin 155 de morti si 120 de raniti intr-un atac terorist cu bomba la o moschee din Peninsula Sinai, in Egipt

ULTIMA PREMIERA! Piesa castigatoare a Concursului National de Dramaturgie, pusa in scena la Teatrul National din Timisoara! “Avioane de hartie” aduce in discutie destinul copiilor si adolescentilor a caror parinti au plecat sa munceasca in strainatate (P)

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestEmail this to someoneBuffer this pageShare on TumblrShare on Yummly

avioane de hartie

Ultima premiera din acest an a Teatrului National din Timisoara  are loc vineri, 18 decembrie, de la ora 19, la Studio „Utu Strugari”, si se joaca cu casa inchisa. Este un proiect cu o valoare speciala, deoarece spectacolul Avioane de hartie reprezinta montarea in premiera absoluta a piesei castigatoare a Concursului National de Dramaturgie.

Autoarea textului este Elise Wilk, un nume din ce in ce mai cunoscut in dramaturgia contemporana romaneasca dupa ce in 2008 s-a numarat printre caştigatorii concursului dramAcum5 cu primul ei text de teatru, dar si al Premiului Ambasadei Irlandei pentru cel mai bun text montat in stagiunea 2012 – 2013 (pentru Pisica verde, spectacol prezentat si in FEST-FDR2014). Elise Wilk a fost declarata de Revista Forbes Romania printre tinerii trendsetter ai anului 2014, iar in anul 2015 a fost unul dintre cei zece dramaturgi romani selectati in programul international „Fabulamundi. Playwriting Europe”, spectacole pe texte ale sale jucandu-se nu doar in teatre din Romania, ci si din strainatate (SUA, Norvegia etc.).

Spectacolul Avioane de hartie repune in discutie problemele cu care se confrunta tinerii de astazi, probleme despre care se vorbeste mai mult sau mai putin, dar care isi pastreaza acuitatea si care constituie, in continuare, o necesitate. Spectacolul urmareste cu luciditate, dar si cu umor amar, destinele unor copii si adolescenti ai caror parinti i-au lasat pe la rude si au plecat sa munceasca in strainatate.

IMG_8163

De-a lungul unui an scolar – din septembrie pana in iunie – publicul va fi alaturi de sase colegi de clasa, cercetandu-le reactiile, relatiile, spaimele, sperantele si, nu in ultimul rand, felul in care o societate bolnava care ii ia pe parinti de langa copiii lor ucide nevinovatia si capacitatea de a visa frumos.

Echipa care face posibila aceasta intalnire este formata din actorii Raul Bastean, Ana Munteanu, Amalia Hutan, Madalina Toderas carora li se alatura Dragos Lupau si Alexandru Olariu, studenti ai Facultatii de Muzica si Teatru, aflati la prima intalnire cu scena Teatrului National. Echipa de creatie este completata de Zsolt Fehervári (scenografia) si muzicianul Horea Crisovan (sound design). Spectacolul este semnat de regizorul Ion-Ardeal Ieremia.

Bilete pentru a doua reprezentatie, programata sambata, 19 decembrie, se mai gasesc la Agentiile Teatrului National.

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestEmail this to someoneBuffer this pageShare on TumblrShare on Yummly

Leave a Reply

%d bloggers like this: