PASTEL URBAN! Arhitectura si spiritul Timisoarei, surprinse in 33 de lucrari create de artisti romani si sarbi! Proiectul Fundatiei Rubin face parte din campania Timisoara – Capitala Europeana a Culturii

Sabrina Maksimovic

Tabara Pastel Urban, editia a VIII-a, organizata la Timisoara de Fundatia Rubin, a avut loc in luna noiembrie. Artistii plastici invitati in proiect expun, acum, pe simezele Mansardei 33 de lucrari create in perioada taberei, in care au incercat sa surprinda spiritul orasului de pe Bega. La editia 2015 a Taberei Pastel Urban, ”editie de colectie” cum au numit-o organizatorii, au fost invitati si artisti valorosi din vecini.


In total sunt 11 super artisti. Trei din Serbia, Biljana Bakaluca Matic si Danijel Babic (Novi Sad), Sabrina Maksimovic (Belgrad), doi din Bucuresti, Eugen Raportoru si Vlad Andrei Gherghiceanu, au descoperit detaliile Timisoarei, alaturi de plasticieni cunoscuti in oras – Corina Nani, Georgiana Iancu, Edith Torony, Tiberiu Giuca, Horia Bojin.

Grupului i s-a alaturat Valeriu Sepi, membrul celebrei formatii Phoenix, artist plastic consacrat care de anul acesta s-a ”repatriat” oficial la Timisoara si care marturisea pe durata taberei:  ”Realitatea e ca eu nu am parasit niciodata Timisoara;  am pictat pe strazile lumii cu acelasi suflet timisorean”.

Demersul Fundatiei Rubin este totodata o piesa din imensul puzzle de proiecte frumoase care lupta pentru ca Timisoara sa obtina, binemeritat, titlul de Capitala Europeana a Culturii, cu atat mai mult cu cat deja orasul nostru a trecut, recent, in faza finala a competiţiei pentru titlu.

Valeriu Sepi, Bastion

”Din 2008, in fiecare an, Tabara Pastel Urban reuneste cei mai buni artisti profesionisti care surprind in pastel arhitectura si spiritul orasului de pe Bega. Nu e vorba numai de talentul lor artistic. Incercam, si, cred eu, reusim, sa aducem impreuna oameni minunati. Am initiat acest proiect din dragoste pentru orasul nostru, gandind ca Timisoara merita iubita si aratata in splendoarea ei. Avem un oras cu un spirit minunat, si e firesc sa facem tot ce ne sta in putere pentru a promova un proiect ambitios cum este cel de a deveni Capitala Europeana a Culturii”, spune Roxana Cirt, directorul Fundatiei Rubin.

Fundatia Rubin incheie anul aducand frumusete in jur. Luni, 21 decembrie, de la ora 19,00, va invita in Mansarda Bastionului Theresia, in spatiul expozitional al Muzeului Banatului Timisoara, la vernisajul expozitiei Pastel Urban 8. (Mara Ion)

 

Leave a Reply