FINAL DE MANDAT? Ministrul Justitiei spune ca mandatul Laurei Codruta Kovesi in fruntea DNA ar putea sa nu mai fie prelungit! “Procedura de reinvestire a unei persoane ar expune acea persoana criticii unei parti din societate”

codrutaK

Mandatul Laurei Codruta Kovesi la conducerea Directiei Nationale Anticoruptie ar putea sa nu mai fie prelungit anul viitor, desi ar exista posibilitatea legala ca sefa luptei anticoruptie sa mai ramana un mandat in fruntea institutiei.


Aceasta perspectiva a fost invocata de ministrul Justitiei, Raluca Pruna, intr-un interviu acordat ziarului Romania libera.

“Ar fi neserios din partea mea sa ma lansez în speculatii cu privire la prelungirea sau nu a unor mandate. Sigur, ca principiu, am spus ca legea da posibilitatea reînvestirii unei persoane, însa iarasi cred ca societatea româneasca este, la acest moment, destul de antagonica si cred ca o procedura – vorbesc ca principiu – de reînvestire a unei persoane care a facut dovada unei bune administrari, dovada de integritate si profesionalism, ar expune acea persoana criticii unei parti din societate. Eu înteleg din motive de transparenta sa fac publice criteriile de profesionalism, integritate, performanta, astfel încât sa fiu împacata cu propunerile pe care le pun pe masa CSM-ului si, finalmente, pe masa presedintelui. Nu voi face o procedura complicata, pentru ca la aceste functii de conducere în parchete nu vorbim de concursuri. Am obligatia morala, si am sa fac asta, sa merg personal în tara, la curtile de apel si la parchetele de pe lânga curtea de apel sa-i încurajez pe cei integri si foarte buni sa-si depuna candidatura”, a raspuns ministrul Justitiei la intrebarea ce viza reinvestirea procurorilor sefi de la DNA si Parchetul General.

Reamintim ca Laura Codruta Kovesi a fost  numita in functia de procuror sef DNA in mai 2013, pentru un mandat de trei ani cu posibilitatea prelungirii, dupa doua mandate de procuror sef la Parchetul General. Activitatea ei in fruntea DNA a fost criticata in special de politicienii cu probleme penale si de sustinatorii acestora din presa, care au denuntat “binomul SRI-DNA”.

Pe langa acestia, au existat cateva voci de buna credinta din societatea civila care au acuzat derapaje punctuale din partea procurorilor DNA, cand au solicitat o serie de arestari care nu au rezistat ulterior in fata instantei. Totusi, eventuala schimbare a Laurei Codruta Kovesi va fi o decizie dificila, in conditiile in care aceasta se bucura de un puternic sprijin american.

In 2014 a primit premiul cel mare in cadrul primei editii a premiilor “Femei curajoase din intreaga lume” organizat de Ambasada SUA la Bucuresti. Un mesaj de sustinere a luptei anticoruptie a venit recent si din partea ambasadorului Hans Klemm, care a declarat pe data de 20 octombrie: „Susţin în totalitate munca doamnei Kovesi. Chiar am avut privilegiul sa o întâlnesc saptamâna trecuta. I-am spus şi dânsei ceea ce le-am spus tuturor oficialilor români pe care i-am întâlnit, şi anume faptul ca Statele Unite ale Americii susţin lupta împotriva corupţiei. Iar eu, ca ambasador, voi face tot ce-mi sta în puteri pentru a sprijini România în acest demers”. (Vlad Enciu)

 

Leave a Reply