CEL MAI LINISTIT CRACIUN! Planul de masuri al MAI “Sarbatori de iarna in siguranta” a fost pus in executare cu ajutorul a 37.000 de politisti, jandarmi si pompieri! Doar de Craciun au fost ridicate peste 3.000 de permise de conducere

politist

Craciunul din acest an a fost cel mai sigur si cel mai linistit din ultimii cinci ani, a declarat, sambata, purtatorul de cuvant al Ministerului Afacerilor Interne, comisar de politie Monica Dajbog, intr-o declaratie de presa referitoare la modul in care s-a asigurat ordinea publica in aceasta perioada, prin aplicarea Planului de masuri “Sarbatori de iarna in siguranta”.


“Craciunul 2015 a fost cel mai linistit si cel mai sigur Craciun din ultimii cinci ani, iar acest lucru se datoreaza inclusiv mobilizarii si efortului colegilor nostri: politisti, jandarmi, politisti de frontiera, piloti, medici si paramedici SMURD”, a subliniat Dajbog.

Potrivit acesteia, faptele de omor au inregistrat o scadere de opt ori fata de 2011, tentativele de omor s-au diminuat de asemenea fata de media ultimilor ani, iar faptele comise cu violenta au scazut de trei ori fata de 2014.

Totodata, in ultimii trei ani s-a inregistrat o scadere cu 15% a accidentelor rutiere. Acestea s-au diminuat, de asemenea, cu 7% fata de 2014. Numarul persoanelor ranite grav a fost si el in scadere: cu 33% mai mic fata de 2013 si cu 28% fata de 2014.

Doua elicoptere ale MAI au asigurat suportul aerian al misiunilor politiei rutiere, traficul fiind supravegheat si monitorizat din aer, pe principalele artere rutiere si pe DNA 1. “Aceste misiuni aeriene vor continua si maine (duminica n.n.), cand ne asteptam la inregistrari mari de trafic”, a precizat Monica Dajbog.

In ce priveste comertul cu articole pirotehnice, au fost confiscate 37,8 tone de astfel de materiale si au fost constatate 328 de infractiuni. In prezent, 331 de persoane sunt cercetate pentru acest tip de fapte.

dajbog“Este de retinut ca nu s-au inregistrat cazuri de ranire ca urmare a folosirii articolelor pirotehnice si nici distrugeri cauzate de folosirea acestora in mod necontrolat”, a declarat purtatorul de cuvant al MAI, precizand ca in prima zi de Craciun au fost la datorie 37.000 angajati ai Ministerului Afacerilor Interne.

Fata de o zi normala, cand media evenimentelor este de aproximativ 450, vineri au fost inregistrate 322 de evenimente, a precizat Dajbog. De asemenea, politistii si jandarmii au asigurat ordinea publica la ceremoniile religioase care au avut loc in cele peste 16.400 de lacasuri de cult, nefiind inregistrate situatii deosebite. Totodata, 293 de echipaje de prim-ajutor SMURD au asigurat 870 de interventii medicale de urgenta. Cu ajutorul elicopterelor medicale, in zilele de 24 si 25 decembrie au avut loc zece interventii.

In zilele premergatoare Craciunului, politistii, jandarmii si politistii de frontiera au continuat actiunile de control, aplicand amenzi de peste 16 milioane de lei, iar valoarea bunurilor confiscate se ridica la 1,2 milioane lei. Au fost constatate 3.600 de infractiuni, dintre care 1.953 de natura judiciara, 69 la Codul silvic si 980 la regimul circulatiei rutiere. In aceasta saptamana au fost retinute aproape 3.000 de permise de conducere, dintre care 595 pentru conducere sub influenta bauturilor alcoolice si 540 pentru depasirea limitelor de viteza.

“Numai intr-o singura zi, la nivelul intregii tari, au fost depistati si sanctionati peste 3.700 de conducatori auto, care au incalcat regimul legal de viteza”, a precizat ea.

In ultimele sapte zile, angajatii ISU au desfasurat peste 11.500 de interventii, dintre care 6.320 ale SMURD si 440 pentru stingerea incendiilor. In zilele de 24 si 25 decembrie au fost inregistrate cu 25% mai putine incendii fata de anul trecut. Pompierii au aplicat, de asemenea, in urma controalelor, peste 1.700 de sanctiuni contraventionale, in valoare de aproximativ 2,5 milioane de lei. Au fost identificate 65 de obiective economice care nu detineau autorizatie de securitate la incendiu, pentru cinci fiind decisa suspendarea functionarii.

In aceasta saptamana, echipajele Jandarmeriei au mentinut ordinea publica la peste 870 de manifestari publice si au executat misiuni de paza si protectie la aproximativ 9.500 de obiective. (Vlad Enciu)

 

Leave a Reply