RECORD DE SPECTATORI! Spectacolele Teatrului National din Timisoara, vizionate de zece ori mai multi spectatori decat in urma cu un deceniu! Oferta TNT pentru 2016 cuprinde scenarizarea unor opere de Shakespeare, Woody Allen, Mircea Cartarescu si alti scritori celebri

Ada_Lupu

Final de an, inceput de an si la Teatrul National din Timisoara, care isi doreste sa ofere publicului un spatiu al dialogului creator si pozitiv. Este o viziune ale carei efecte le traim in teatrul care astazi are de zece ori mai multi spectatori decat in urma cu un deceniu (pana la finalul anului 2015, care, practic, reprezinta jumatatea stagiunii, aproape 50.000 de spectatori au vizionat spectacolele Nationalului in cele trei sali ale sale).


Este un teatru care si-a construit repertoriul pe profilul spectatorului de maine, un teatru atent si mereu deschis fata de publicul sau, un teatru care are o trupa capabila de performanta maximei diversitati, in conditiile in care teatrul de astazi anuleaza distanta dintre public si scena printr-o legatura personala, individuala.

Este un teatru care, prin rostul spectacolelor sale are un rol activ in comunitate, la fel si prin festivalul pe care il organizeaza si care in 2015 a avut o componenta europeana socio-culturala profunda – Art of Ageing – 1st European Theatre and Science Festival, un teatru care intelege importanta culturii pentru viitorul comunitatii in care se afla.

Timisoara continua cursa pentru titlul de Capitala Europeana a Culturii.

Intr-adevar, din momentul in care, la inaugurarea Salii 2 (25 ianuarie 2010), a fost lansata tema candidaturii Timisoarei pentru titlul de Capitala Europeana a Culturii, Teatrul National s-a simtit responsabil si a dus aceasta idee mai departe prin invitarea in Sala 2 a unui alt fel de public si, ca o consecinta a acestor intalniri, a infiintat Asociatia Timisoara Capitala Culturala Europeana, organizatie care, in continuare, isi urmeaza, cu succes, propriul drum.

Oferta Teatrului National pentru 2016 aduce in prim plan nume ale unor scriitori si artisti pe cat de diferiti, pe atat de implicati in traiectoria actuala a culturii: Ingmar Bergman, Radu Jude, Mircea Cartarescu, Shakespeare, Woody Allen, Kokan Mladenović si lista continua.

O noua editie a FEST-FDR completeaza profilul celei de-a doua parti a stagiunii 2015-2016, in demersul asumat al Nationalului de a fi aproape de oameni, ancorat in prezent, privind inspre viitor si incercand, prin tot ceea ce face, sa descifreze realitatea pentru spectatorii sai, sa construiasca un spatiu teatral al valorilor umane, al intelegerii si al responsabilitatii.

 

 

Leave a Reply