CONDAMNARE! Sorin Frunzaverde, fostul presedinte al Consiliului Judetean Caras-Severin, condamnat la 2 ani de inchisoare cu suspendare in dosarul “Lobby pentru Johannis”! Sentinta nu este definitiva!

sorin_frunzaverde_impactTribunalul Caras-Severin a pronuntat sentinta in dosarul in care Sorin Frunzaverde, fostul presedinte al Consiliului Judetean Caras-Severin, a fost acuzat de savarsirea infractiunii de folosire a influentei in vederea obtinerii unui folos necuvenit in campania electorala prezidentiala.


Astfel, dupa sase luni de la trimiterea in judecata, magistratii au decis condamnarea fostului lider maxim democrat liberal din vestul tarii la doi ani de inchisoare, cu suspendare. Deocamdata, condamnatul a refuzat sa faca vreun comentariu.

Reamintim ca, in rechizitoriul intocmit anul trecut, in iulie, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt: In perioada cuprinsa intre cele doua tururi de scrutin ale alegerilor prezidentiale din luna noiembrie 2014, inculpatul Frunzaverde Sorin si-a folosit influenta pe care o avea in calitatea sa de presedinte al Consiliului Judetean Caras Severin si de vicepresedinte al unui partid, asupra inculpatului Ghiorghioni Ionesie, vicepresedinte al Consiliului Judetean si membru in acelasi partid politic, in scopul obtinerii unor foloase necuvenite, respectiv sa obtina, in al doilea tur de scrutin, un numar mai mare de voturi pentru candidatul formatiunii din care faceau parte si, implicit, sa-si consolideze pozitia in cadrul acestei formatiuni politice, dar si in plan administrativ, prin conditionarea repartizarilor bugetare de rezultatul votului.

Ulterior, in zilele de 12 si 13 noiembrie 2014, inculpatul Ghiorghioni Ionesie a luat legatura cu 9 primari carora le-a solicitat, folosindu-se de autoritatea si influenta sa de vicepresedinte al Consiliului Judetean Caras Severin, sa faca demersuri favorabile in directia respectiva.

De asemenea, pentru a-i determina sa procedeze in acest sens, inculpatul Ghiorghioni Ionesie le-a transmis acestora ca, de rezultatul votului, vor depinde alocarile bugetare efectuate de Consiliul Judetean catre primarii in anii 2015 si 2016 (respectiv pana la terminarea mandatului conducerii CJ Caras Severin).

La data de 18 noiembrie 2014, in urma unui accident rutier provocat de autoturismul pe care il conducea, soldat cu ranirea usoara a mai multor persoane, inculpatul Ghiorghioni Ionesie a determinat trei persoane sa faca declaratii necorespunzatoare adevarului, in sensul ca acestea au relatat faptul ca masina implicata in coliziune fusese condusa de catre una dintre ele. Pentru aceasta, Ghiorghioni Ionesie a uzat de mijloace de corupere, constrangere, precum si prin folosirea autoritatii si influentei sale de vicepresedinte al Consiliului Judetean, presedinte al unui coposesorat si de presedinte al unei asociatii de vanatoare.

De asemenea, in exercitarea atributiilor de serviciu de vicepresedinte al Consiliului Judetean, inculpatul Ghiorghioni Ionesie a emis un act intitulat „Imputernicire” prin care se atesta in mod neconform realitatii faptul ca in data de 18.11.2014, una din cele trei persoane a fost imputernicita sa conduca autoturismul respectiv, apartinand Consiliului Judetean Caras Severin. Acest act a fost depus ulterior la dosarul de daune al societatii de asigurare.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Caras Severin, cu propunere de a se mentine masura preventiva dispusa in cauza. In cauza, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Roman de Informatii. (Vlad Enciu)

Leave a Reply