RAZBOIUL VICIILOR! DNA va primi dovezi despre lobby-ul pe care industria tutunului l-a facut printre parlamentarii care au contestat legea anti-fumat la Curtea Constitutionala! Sunt vizati 33 de senatori si deputati

alcool-tigari

Un grup format din 33 de senatori si deputati s-au adresat Curtii Constitutionale si au sesizat ca legea care interzice fumatul este o “ingerinta nepermisa” in modul de viata al oamenilor. Plangerea lor se va discuta pe 27 ianuarie.


Textul a fost contestat la Curtea Constitutionala pe motiv ca, in formula actuala, nu le permite fumatorilor sa isi aprinda tigara la ei acasa, intrucat textul are o definitie neclara a ceea ce inseamna “spatiu public inchis”. Legea nu va face decat sa ii imbogateasca pe cei care dau amenzi, spun contestatarii

Cristiana Anghel, senator PC: “Interzici fumatul, dar bautura nu o interzici. Crimele se fac la un pahar de bautura, nu la o tigara. Este o lege proasta, e gandita prost, este scrisa prost si este facuta de niste persoane care habar n-au de drepturile cetateanului. Deci nu pot sa inteleg cum a putut sa iasa o asemenea mizerie. Probabil se vor imbogati cei care trebuie sa dea amenzi!”.

Alesii spun ca, in tari precum Germania, unde a existat o tentativa de a interzice fumatul, a scazut productivitatea muncii. Parlamentarii au sesizat faptul ca, in formula care a trecut de votul Camerei Deputatilor, textul are o definitie neclara a ceea ce inseamna “spatiu public inchis”.

Steliana Miron, senator PNL: “Era acolo o forma care iti interzicea sa fumezi chiar si in proprietatile particulare, cum ar fi si apartamentul. Era acolo un articol in care spunea ca inclusiv in apartament nu ai voie sa fumezi. Pe motivul ala s-a facut contestatia…”

Initiatorul legii respinge in totalitate criticile si spune ca definitia locuintei este stabilita printr-o lege speciala si suna cu totul diferit.

Aurelia Cristea, initiator lege: “Spatiu public e definit in lege ca acel spatiu destinat utilizarii colective, indiferent de forma de proprietate, indiferent de activitatile care se desfasoara acolo, chiar si daca e activitate temporara si spatiul e delimitat de doi pereti si un acoperis.”

Potrivit unor surse parlamentare, sesizarea ar fi fost redactata dupa o intalnire cu mai multi reprezentanti ai industriei tutunului. Tocmai de aceea, ONG-urile care militeaza pentru stoparea fumatului sustin ca au dovezi pe care le vor depune la DNA despre lobby-ul pe care industria tutunului l-a facut printre alesi.

In cazul in care se va aplica legea privind interzicerea fumatului, cei 33 de senatori si deputati ameninta ca vor initia o lege, care sa completeze Legea 61/1991, pentru scoaterea in afara legii a consumului de alcool in spatiile publice, cu exceptia celor special amenajate in acest scop. (Vlad Enciu)

 

Leave a Reply