“TEAPA” SATURNUS FINANCE! Procurorii timisoreni au inceput ancheta in cazul a doua firme care au inselat peste 70 de persoane! Cele doua “institutii de credit” promiteau imprumuturi, insa solicitau plata in avans a unor garantii

bani01

Procurori din cadrul Parchetului de pe langa Judecatoria Timisoara au dispus, la data de 06.01.2016, punerea in miscare a actiunii penale fata de inculpata Prigoana Beatrice Timea, acuzata de savarsirea a 70 de infractiuni de inselaciune, precum si pentru savarsirea infractiunii privind institutiile de credit si adecvarea capitalului.


In aceeasi zi s-a dispus luarea masurii controlului judiciar fata de inculpata Prigoana Beatrice Timea pe o perioada de 60 zile.

Anterior, la data de 05.01.2016, prin ordonanta organelor de cercetare penala din cadrul Inspectoratului de Politie Judetean Timis – Serviciul de Investigare a Criminalitatii Economice, s-a dispus retinerea inculpatei Prigoana Beatrice Timea pe o durata de 24 de ore.

Din probatoriul administrat in cauza de anchetatori, sub coordonarea procurorului Andreea Alexandra Ailioaie, s-a stabilit urmatoarea stare de fapt:

In cursul anului 2014, suspectii Mate Istvan si Gaspar Balint, reprezentanti ai S.C. First Exit Group S.R.L. si S.C. Saturnus Finance S.R.L., impreuna cu inculpata Prigoana Beatrice Timea, care supraveghea activitatea efectiva a celorlalti angajati, au indus in eroare 70 de persoane vatamate prin publicarea unor anunturi care descriau faptul ca societatile amintite acorda credite avantajoase, cu rate lunare fixe.

La sediul societatilor comerciale, victimele au semnat contracte intitulate „contract de mandat” si „regulament de participare”, care faceau din dreptul lor unul aleatoriu.

Persoanele vatamate au fost determinate sa plateasca diferite sume de bani drept garantie pentru acordarea imprumutului, avans sau rata, dupa caz.

Suspectii Mate Istvan si Gaspar Balint si inculpata Prigoana Beatrice Timea au pus la dispozitia angajatilor S.C. First Exit Group S.R.L. si S.C. Saturnus Finance S.R.L. spatiile (deschise succesiv) in care sa-si desfasoare activitatea, intreaga logistica necesara (tipizate s.a), au deschis succesiv mai multe conturi bancare si au pastrat angajati din cadrul S.C. First Exit Group S.R.L. si ulterior in cadrul S.C. Saturnus Finance S.R.L.

Susnumitii au instruit angajatii cu privire la inducerea in eroare a persoanelor vatamate prin prezentarea ca certa a obtinerii imprumutului, intarind aceasta prin solicitarea adeverintei de venit/cupon de pensie.

 Suspectii Mate Istvan si Gaspar Balint si inculpata Prigoana Beatrice Timea au supravegheat totodata intreaga activitate de inducere in eroare a persoanelor vatamate, dobandind in folosul lor sumele de bani achitate de victime.

De asemenea, susnumitii, in cursul anului 2014 si in baza aceleiasi rezolutii infractionale, pe raza municipiului Timisoara, in urma infiintarii S.C. First Exit Group S.R.L. si S.C. Saturnus Finance S.R.L. (care nu erau institutii de credit), au desfasurat, fara drept, activitati prevazute de art. 5 alin. 1 din OUG nr.99/2006, privind institutiile de credit si adecvarea capitalului.

Astfel, acestia au atras sume de bani provenite din contributiile membrilor unor grupuri de persoane constituite in vederea acumularii de fonduri colective si acordarea de credite/imprumuturi din fondurile astfel acumulate pentru achizitionarea de bunuri de catre membrii acestora,

Cercetarile continua in vederea lamuririi tuturor imprejurarilor cauzei si stabilirii raspunderii penale. (Gh. Ilas)

Leave a Reply