BREAKING NEWS! Marcajele de la intersectia Pasajului Jiul ar putea sa dispara, dupa ce primarul Nicolae Robu si-a dat seama ca este un invingator     Doi politisti au fost raniti, in Arges, dupa ce autospeciala a fost lovita de un sofer care nu a oprit la semnal    Prefectul de Gorj, Ciprian Florescu, si primarul din Tg. Jiu, Marcel Romanescu, au onorat cu prezenta Balul Gorjenilor din Timisoara    Datorita copy-paste, un complet de la Tribunalul Timis a motivat respingerea unui apel intr-un dosar de amenda pentru alcool la volan cu argumente dintr-un caz de amenda CNADR pentru rovigneta    Amenzi in valoare de peste 2,5 milioane de lei aplicate de politisti din toata tara, sambata, in urma actiunilor pentru prevenirea faptelor antisociale     Primaria Timisoara scoate la concurs 28 de locuri de munca, cu salarii ce pot ajunge si la 6.000 de lei

AFERIM! Radu Jude, regizorul de film care a castigat Ursul de Argint la Berlin, regizeaza primul sau spectacol de teatru la Timisoara! „Scene dintr-o casnicie” – disolutia unei familii, efectele sindromului „singuratate in doi” si paradoxurile despartirii

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestEmail this to someoneBuffer this pageShare on TumblrShare on Yummly

Radu_Jude

Dupa noua ani in care a facut film – ca scenarist, regizor si producator – cunoscutul regizor Radu Jude a provocat Teatrul National din Timisoara, raspunzand, totodata, provocarii Nationalului si iata, regizeaza primul sau spectacol de teatru: Scene dintr-o casnicie de Ingmar Bergman. Piesa celebrului regizor suedez, in traducerea lui Carmen Vioreanu, exploreaza – alternand umorul cu sarcasmul – disolutia unei familii, efectele sindromului „singuratate in doi” si paradoxurile despartirii.

Radu Jude este, in acest moment, unul dintre cei mai premiati regizori de film din Romania.

Nominalizat, anul trecut, la Ursul de Aur si castigator al unui Urs de Argint la Berlin, Radu Jude are in portofoliu, printre altele, Premiul Confédération Internationale des Cinémas D’Art et Essai (C.I.C.A.E.), Premiul pentru cel mai bun film de scurtmetraj la Festivalul de Film de la Sundance (SUA) si alte 10 premii nationale (intre care opt premii Gopo). Cea mai recenta distinctie a sa vine dinspre institutia prezidentiala, regizorul fiind decorat de presedintele Klaus Iohannis cu Ordinul National „Pentru Merit” in grad de Cavaler, la propunerea ministrului Culturii.

Teatrul National din Timisoara face, prin montarea spectacolului Scene dintr-o casnicie, inca un pas in directia cercetarii noilor forme de expresie artistica de sinteza rezultate din intalnirea teatrului cu celelalte arte.

Este un experiment la care publicul este invitat sa participe prin intermediul actorilor Ion Rizea, Claudia Ieremia si Alina Ilea. Scenografia spectacolului este semnata de Iuliana Vilsan, de asemenea un artist important in artele vizuale din Romania, avand in portofoliul sau numeroase premii si nominalizari.

Ada_Lupu

„In toti acesti ani, Teatrul National si-a propus sa deschida drumuri noi in arta teatrala. Faptul ca publicul a fost in numar din ce in ce mai mare alaturi de noi este o dovada ca provocarile- nu putine – prin care am trecut noi, creatorii spectacolului si productiei de teatru din Teatrul National, cei din scena, ca si cei din spatele scenei, au devenit de fiecare data oportunitati pentru spectatori, oportunitati pentru cunoastere prin arta, ceea ce ne-a motivat sa mergem mereu mai departe.

Intalnirea dintre spectatorii Teatrului National din Timisoara si Radu Jude, alaturi de trei dintre actorii importanti ai Nationalului timisorean, un scenograf roman important si –  last but not least – Ingmar Bergman, este un eveniment original, o cercetare pe arta vizuala vie, nu din pelicula, ci din multa traire live, din cuvant, teatru si o cantitate nemarginita de viata. Sunt foarte bucuroasa ca Radu Jude a ales Teatrul National din Timisoara pentru acest experiment valoros la nivel national si european”, declara Ada Lupu Hausvater, managerul Teatrului National dinTimisoara.

Premiera spectacolului este programata joi, 10 martie, de la ora 19, la Sala 2 a Teatrului National din Timisoara.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestEmail this to someoneBuffer this pageShare on TumblrShare on Yummly

Leave a Reply

%d bloggers like this: