FARA CATUSE! Prezumtia de nevinovatie, garantata printr-o noua Directiva adoptata de UE! “Autoritatile competente ar trebui sa se abtina de la prezentarea persoanelor suspectate sau acuzate ca fiind vinovate, prin utilizarea catuselor!”

catuse1

Directiva privind prezumtia de nevinovatie si dreptul de a fi prezent la proces in cadrul procedurilor penale, adoptata recent de ministrii statelor membre ale UE,  cuprinde noi norme care vor garanta prezumtia de nevinovatie a persoanelor pe care politia sau autoritatile judiciare le acuza sau le suspecteaza de comiterea unei infractiuni.


In termen de doi ani de la data intrarii in vigoare a Directivei, toate statele membre sunt obligate sa implementeze aceste masuri la nivel national si sa le recunoasca valoarea si semnificatia in cadrul sistemului procesual-penal.

Scopul Directivei este sa asigure respectarea urmatoarelor drepturi fundamentale:

Nevinovatie pana la dovedirea vinovatiei. Este interzisa orice manifestare publica din partea autoritatilor care ar putea sugera vinovatia, inainte de aflarea verdictului. O definitie comuna a prezumtiei de nevinovatie va fi valabila pentru toate statele membre.

Sarcina probei revine acuzarii. Nu persoana acuzata este cea care trebuie sa isi dovedeasca nevinovatia. Orice indoiala este in beneficiul persoanei suspectate sau acuzate.

Dreptul la tacere. Dreptul de a tacea si de a nu se auto-incrimina sunt de asemenea protejate. Acestea nu trebuie interpretare impotriva suspectilor si acuzatilor ca o recunoastere a vinovatiei pentru a obtine condamnarea lor.

Dreptul de a fi prezent la proces in cadrul procedurilor penale. Este un drept esential care garanteaza un proces echitabil. Incalcarea acestui drept va acorda persoanelor suspectate sau acuzate dreptul la un nou proces.

Conform noii directive, statele membre ar trebui sa ia masurile adecvate pentru ca autoritatile publice, atunci cand comunica informatii mass-mediei, sa nu se refere la persoanele suspectate sau acuzate ca fiind vinovate atata timp cat nu s-a dovedit conform legii ca sunt vinovate.

Se precizeaza ca Autoritatile competente ar trebui sa se abtina de la prezentarea persoanelor suspectate sau acuzate ca fiind vinovate, in instanta sau in public, prin utilizarea unor masuri de constrangere fizica, cum ar fi catusele pentru maini sau pentru picioare, boxele de sticla sau custile, cu exceptia situatiilor in care aceste masuri sunt necesare din motive specifice cauzei, fie legate de securitate, inclusiv impiedicarea persoanelor suspectate sau acuzate de a se rani sau de a-i rani pe altii ori de a distruge bunuri de orice tip, fie legate de impiedicarea persoanelor suspectate sau acuzate de a se sustrage urmaririi sau de a avea contact cu persoane terte, cum ar fi martorii sau victimele.

Directiva se va aplica tuturor statelor membre, cu exceptia Danemarcei si a Regatului Unit.

Noile norme fac parte dintr-un important pachet menit sa garanteze dreptul cetatenilor la un proces echitabil in cadrul procedurilor penale, propus de Comisie in luna noiembrie 2013. (Vlad Enciu)

 

One thought on “FARA CATUSE! Prezumtia de nevinovatie, garantata printr-o noua Directiva adoptata de UE! “Autoritatile competente ar trebui sa se abtina de la prezentarea persoanelor suspectate sau acuzate ca fiind vinovate, prin utilizarea catuselor!”

Leave a Reply