DOSARUL ANRP! Numele judecatoarei Lidia Barac, fosta presedinta a Curtii de Apel Timisoara, apare in declaratia din instanta a Alinei Bica! “Am avut nesansa sa fiu in aceasta comisie”, a spus fosta sefa a DIICOT

lidia barac

Fosta sefa a DIICOT, Alina Bica, acuzata de coruptie in dosarul ANRP aflat pe rolul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, a fost audiata luni de instanta de judecata.


Inainte de explica mecanismul institutional care a facut posibila acordarea unei despagubiri in valoare de aproape 380 milioane de lei, pentru un teren supraevaluat in suprafata de 13 hectare, provocandu-se bugetului de stat o paguba de 263,3 milioane de lei, Alina Bica a relatat modul absolut intamplator in care a ajuns la Comisia Centrala de Stabilire a Despagubirilor din cadrul ANRP.

“Am ocupat functia de secretar de stat in cadrul Ministerului Justitiei intre ianuarie 2009 si iunie 2012. De la numirea mea in aceasta functie si pana in august 2010, nu am avut nicio legatura cu ANRP si cu Comisia Centrala de Stabilire a Despagubirilor. In vara anului 2010, a avut loc o restructurare in Ministerul Justitiei, in sensul ca din trei secretari de stat ramaneau doar doi secretari de stat, si s-a intamplat ca doamna Constantinovici sa plece. La nivelul ANRP erau doua Comisii: Comisia de Culte si Comisia de Despagubiri. Eu am avut nesansa sa fiu in aceasta comisie. Aleatoriu, doamna Lidia Barac a fost numita in Comisia Cultelor, iar eu in Comisia Despagubirilor”, a declarat Alina Bica, conturand ideea ca doar hazardul a facut ca in locul sau sa nu se afle fosta presedinta a Curtii de Apel Timisoara.

Un alt aspect important din depozitia Alinei Bica vizeaza o despagubire uriasa acordata unui nepot de-a lui Gigi Becali, aceasta despagubire fiind votata ulterior de o comisie din care a facut parte si doi timisoreni, respectiv politicianul Ionut Nasleu, actualmente consilier personal al primarului Nicolae Robu, si judecatorul Florin Motiu, secretar de stat in Ministerul Justitiei. “Imi aduc aminte de un dosar intens mediatizat in aceasta perioada, cel al unui nepot al lui George Becali, pe care l-am trimis la reevaluare pentru clarificarea unor asemenea aspecte. Era o valoare foarte mare, de vreo suta de milioane. Am aflat ca domnul si-a castigat drepturile in instanta si cu toate acestea, in 2016, un organ administrativ vorbeste de o supraevaluare. Ma refer la raportul Corpului de Control al Prim-Ministrului”, si-a amintit Alina Bica.

Reamintim ca Decizia civila nr. 239 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie din dosarul de 65 de milioane de euro a lui Vasile Geambazi, nepotul lui Becali, poarta data 18.01.2013, iar emiterea titlului de despagubire s-a facut extrem de rapid, in sedinta din 27 iunie 2013. Paradoxal, in aceeasi sedinta a intrat la vot si dosarul avocatului Radu Pricopie, ginerele fostului presedinte Traian Basescu, in care se solicita suma de 44,1 milioane de lei, desi decizia nr. 5044 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie care a stat la baza emiterii titlului de despagubire data din 28.11.2012. Despagubirea lui Vasile Geambazi face parte din lista dosarelor cu probleme intocmita de Corpul de Control al Primului Ministru, in urma unui control care a avut loc la ANRP, care a ajuns pe masa procurorilor DNA. (V.E.)

 

 

2 thoughts on “DOSARUL ANRP! Numele judecatoarei Lidia Barac, fosta presedinta a Curtii de Apel Timisoara, apare in declaratia din instanta a Alinei Bica! “Am avut nesansa sa fiu in aceasta comisie”, a spus fosta sefa a DIICOT

  1. Mare noroc a avut dna Barac, la fel cum a scăpat de tsunami în Thailanda așa a scapat și de cumpăna asta! Acu era în locul lui Bica….

Leave a Reply