BILANT DE ARGINT! Parchetul de pe langa Judecatoria Timisoara, “vicecampion” national la numarul de dosare solutionate in 2015! “Evolutia activitatii a avut la baza managementul eficient din aceasta perioada”, recunoaste prim-procurorul Claudia-Irina Chivu

codruta kovesi parchet

Stimulati de incurajarile fostului Procuror General al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, actuala sefa a DNA, care exact in urma cu trei ani a participat la sedinta locala de bilant, procurorii Parchetului de pe langa Judecatoria Timisoara au crescut de la an la an, ajungand la un pas sa fie declarati cei mai profesionisti “acuzatori” din tara.


Deocamdata, in 2015, au ajuns doar pe treapta a doua a podiumului national al eficientei, in competitia cu celelalte unitati de parchet din tara, insa cu o medie de dosare solutionate per procuror mult superioara mediei nationale, 770 fata de 516, nemaivorbind de ponderea foarte mica a achitarilor, de doar 0,03 %, din totalul trimiterilor in judecata.

Potrivit Raportului de activitate intocmit, procurorii Parchetului de pe langa Judecatoria Timisoara au avut de solutionat in cursul anului 2015 un numar total de 51.844 dosare penale, din care 15.490 dosare au fost inregistrate in evidentele unitatii doar in cursul anului 2015, carora li s-au adaugat cele 36.354 dosare ramase nesolutionate la finele anului 2014.

Astfel, potrivit datelor statistice la nivel national, in cursul anului 2015, procurorii Parchetului de pe langa Judecatoria Timisoara au avut de solutionat, in medie, 1920 dosare/procuror, respectiv 1672 dosare/schema.

Din totalul de 51.844 dosare penale, la sfarsitul anului 2015 au fost solutionate un numar total de 20.792 cauze, fata de 16.619 in anul 2014, inregistrandu-se o crestere procentuala de 25% fata de anul precedent (cu 4.173 dosare). Astfel, la finele anului 2015 au ramas de solutionat un numar total de 28.777 dosare, fata de 36.354 dosare in 2014, respectiv cu 7.577 dosare mai putine decat in 2014, inregistrandu-se astfel o reducere a stocului cu cca.21%, comparativ cu anul 2014 cand stocul initial s-a redus cu 7%. Acestea au fost solutionate in special de catre procurorii din sectorul de urmarire penala, conform datelor statistice rezultand o medie de 770 dosare/procuror, respectiv circa 671 dosare/schema.

“Precizam ca Parchetul de pe langa Judecatoria Timisoara a inregistrat o incarcatura de dosare solutionate/procuror peste media nationala care in anul 2015 a fost de 516 dosare/procuror, respectiv circa 435 dosare/schema, in conditiile in care, in anul 2015, au desfasurat activitate faptic in cadrul parchetului un numar de 23 de procurori (19 in sectorul urmarire penala si 4 in sectorul judiciar) dintr-un efectiv de 27 procurori (din care 2 cu functii de conducere), dintr-o schema de 31 de procurori (din care 2 cu functii de conducere), intrucat un numar de 4 posturi au fost blocate ca urmare a delegarilor la alte unitati de parchet, iar un post a fost blocat ca urmare a faptului ca un procuror s-a aflat in concediu de maternitate”, atrage atentia prim-procurorul Claudia-Irina Chivu.

In cursul anului 2015, procurorii Parchetului de pe langa Judecatoria Timisoara au sesizat instanta de judecata intr-un numar de 927 de cauze, din care in 33 dosare ca urmare a incheierii unor acorduri de recunoastere a vinovatiei, fata de 684 de cauze in 2014, remarcandu-se o crestere de circa 35% fata de anul precedent (cu 243 cauze). Astfel, au fost trimisi in judecata un numar total de 1028 inculpati in anul 2015, fata de 732 inculpati in anul 2014, remarcandu-se o crestere de 40% (cu 296 inculpati).

Calitatea actelor de urmarire penala si validitatea probatoriilor intocmite de procurorii Parchetului de pe langa Judecatoria Timisoara a fost confirmata de instantele de judecata, ca urmare a pronuntarii hotararilor definitive de condamnare a persoanelor trimise in judecata, ponderea achitarilor din totalul trimiterilor in judecata fiind de 0,3%, ca si in situatia cauzelor restituite sau trimise procurorului.

In anul 2015, procurorii Parchetului de pe langa Judecatoria Timisoara au participat la sedintele de judecata intr-un numar de 6.993 cauze, din care 3.538 cauze au fost judecate (3356 fiind cauze penale si 182 cauze civile), fata de 3.282 cauze judecate in anul 2014, inregistrandu-se o crestere de circa 8% – cu 256 cauze. Totodata, in perioada de referinta, au fost declarate un numar total de 222 cai de atac in materie penala si 2 cai de atac in materie civila remarcandu-se o crestere fata de anul 2014 cu 40% cu privire la caile de atac in penal, numarul cailor de atac in civil ramanand acelasi.

La nivel national, Parchetul de pe langa Judecatoria Timisoara s-a situat pe locul al doilea in ceea ce priveste atat numarul de dosare solutionate cat si numarul de rechizitorii intocmite in cursul anului 2015. Iar la nivel judetean, numarul de dosare solutionate de procurorii Parchetului de pe langa Judecatoria Timisoara, reprezinta un procent de 75% din volumul de activitate al tuturor parchetelor din raza teritoriala a Parchetului de pe langa Tribunalul Timis.

“Mentionam ca evolutia activitatii Parchetului de pe langa Judecatoria Timisoara inregistrata in anul 2015 a avut la baza pe de o parte, managementul eficient din aceasta perioada, cand s-a reusit surmontarea activitatii si reorganizarea rapida generata de deficienta resurselor umane, in asa fel incat rezultatele vizand cei mai importanti indicativi sa fie pozitive, dar si efortul substantial si consecvent al procurorilor din cadrul unitatii, care si-au desfasurat activitatea cu implicare si promptitudine, si care au abordat cu profesionalism si obiectivitate toate cauzele din sfera de infractiuni aflate in competenta acestei unitati”, se mai precizeaza in comunicatul Parchetului de pe langa Judecatoria Timisoara. (Gh. Ilas)

 

4 thoughts on “BILANT DE ARGINT! Parchetul de pe langa Judecatoria Timisoara, “vicecampion” national la numarul de dosare solutionate in 2015! “Evolutia activitatii a avut la baza managementul eficient din aceasta perioada”, recunoaste prim-procurorul Claudia-Irina Chivu

  1. Acest articol exista datorita muncii de echipa a fostului Procuror șef secție Bălan Ionela..Duduia doctor venita din Caraș Severin nu este capabila decât sa încaseze șpăgile la Hotel Rogue din Reșița. .

  2. Justitiarule, ce-ar fi sa te informezi inainte de a scrie? Cat de simplu e sa scrii fara sa n-ai nicio legatura cu subiectul…cat de simplu e sa arunci cu noroi in oameni…

  3. Duduia despre care vorbeşti e un om corect, cu un caracter impecabil, un adevărat profesionist. Felicitări și respect d.na procuror!

  4. nu stiu ce a facut sau nu a facut Ionela Balan, cert este ca aceste rezultate sunt raportate de prim-procurorul Claudia-Irina Chivu

Leave a Reply