DECAPITAREA “DOI S’UN SFERT”! Fostul sef al serviciului secret al Ministerului Afacerilor Interne, urmarit penal de DNA! Chestorul Nicolae Gheorghe, acuzat ca a deturnat aproape 100.000 de euro

nicolae_gheorghe

Chestorul Nicolae Gheorghe, fostul sef al Departamentului de Informatii si Protectie Interna (DIPI), serviciul secret al Ministerului de Interne, cunoscut si sub numele de “Doi s’un sfert”, a fost citat, astazi, la DNA, pentru a i se comunica faptul ca este urmarit penal pentru abuz in serviciu si deturnare de fonduri.


In acelasi dosar, DNA a declansat urmarirea penala si fata de chestorul Nelu Zarnica, fost adjunct al “Doi s’un sfert”, demis si el de premierul Dacian Ciolos, acuzat de deturnare de fonduri, comisarul sef Nicolae Gabriel Pavel, fost sef al Serviciului Juridic din DIPI, este acuzat de complicitate la abuz in serviciu, dar si comisarul sef Danut Marian Iacob, fost sef al Diviziunii Administrative din DIPI, este acuzat de deturnare de fonduri.

Conform procurorilor DNA, in vara anului 2015, suspectii Nicolae Gheorghe, in calitate de secretar de stat in cadrul Departamentului de Informatii si Protectie Interna, si Pavel Gabriel-Nicolae, sef al Serviciului juridic, prin intocmirea documentatiei aferente, au contribuit la achizitionarea unor bunuri din fondurile operative ale Ministerului Afacerilor Interne, fara ca acestea sa fie folosite la acest tip de activitati. Acest lucru s-a realizat cu incalcarea prevederilor legale care limiteaza achizitionarea bunurilor din fondurile operative, strict la situatii legate de folosirea lor in activitati de urmarire penala a infractiunilor de coruptie.

Ca urmare a incalcarii atributiilor de serviciu, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 410.000 lei, iar D.I.P.I. a beneficiat de dotarea cu bunurile respective, in valoare de 91.295,73 euro, folosul fiind necuvenit in raport cu destinatia legala a fondurilor operative.

In perioada 21 august – octombrie 2015, suspectul Nicolae Gheorghe, in aceeasi calitate, a schimbat destinatia folosintei bunurilor respective, achizitionate in modalitatea de mai sus.

In perioada 2014 – 2015, suspectul Nicolae Gheorghe, in calitate de secretar de stat si ordonator de credite in cadrul Departamentului de Informatii si Protectie Interna, in mod repetat, a aprobat mai multe rapoarte prin care a fost schimbata destinatia sumei de 238.173,47 lei, alocata institutiei pentru fonduri operative, in scopul efectuarii unor cheltuieli de protocol ori pentru inzestrarea institutiei, care nu au fost circumscrise activitatilor, actiunilor sau misiunilor cu caracter informativ-operative.

In aceeasi maniera au procedat cu suma totala de 14.353,51 lei si suspectii Zarnica Nelu si Iacob Marian-Danut, in calitate de ordonatori de credite in cadrul Departamentului de Informatii si Protectie Interna.

In urma cu ceva timp, senatorul Valer Marian acuza faptul ca SRI controleaza DIPI prin intermediul chestorului Nicolae Gheorghe. “Primul adjunct al directorului SRI, generalul Florian Coldea, si-a extins tentaculele, si implicit influenta si potentialul de politie politica, asupra altor doua servicii secrete: SPP si DIPI (serviciul secret al MAI). In anul 2009, un subaltern apropiat al generalului Coldea, colonelul Costin Nedelea, avansat ulterior general, a fost transferat de la SRI si numit, dupa un examen dubios, sef al unitatii informative al SPP. In vara anului 2014, un alt ofiter SRI fidel generalului Coldea, colonelul Gheorghe Nicolae, a fost numit la comanda DIPI”, a dezvaluit senatorul.

In cazul in care aceste informatii sunt adevarate, inseamna ca asistam la rafuieli la cel mai inalt nivel intre taberele rivale din cadrul SRI. (Vlad Enciu)

Leave a Reply