EXPLOZIV! Un politician si un judecator din Timisoara, in ancheta DNA ce vizeaza o despagubire de peste 70 de milioane de euro acordate de catre ANRP! Beneficiarul acestui titlu este nepotul preferat a lui Gigi Becali

Ionut-Nasleu

Corpul de Control al Guvernului a sesizat DNA in legatura cu modalitatea in care Comisia pentru stabilirea despagubirilor din cadrul ANRP a stabilit drepturi presupus a fi supraevaluate in favoarea unor persoane.


Printre acestea a fost indicat si Vasile Geambazi, un nepot al lui George Becali, caruia i s-a acordat o despagubire de aproape 300 milioane de lei, adica peste 70 de milioane de euro, pentru un teren din localitatea Voluntari.

Parcela in discutie a fost achizitionata, in 2006, de Gigi Becali, cu suma de un milion de euro, iar apoi acesta a cedat drepturile “asupra terenului in suprafata de 28,5 ha” catre persoana fizica Vasile Geambazi, pentru suma de 100.000 de euro.

In anul 2010, Geambazi a declarat ca este de acord sa primeasca despagubiri banesti conforme cu valoarea vechiului amplasament, asa cum reiese dintr-un raport de expertiza extrajudiciara intocmit in 2006, respectiv suma de 19.950.000 de euro. Ulterior, acelasi Geambazi l-a imputernicit pe George Becali, prin procura, sa-l reprezinte “cu depline puteri” in relatia cu ANRP.

In iunie 2011, evaluatorul Emil Nutiu, trimis in judecata de DNA in dosarul Bica 1 pentru complicitate la abuz in serviciu in legatura cu o despagubire supraevaluata acordata de ANRP, a intocmit un raport prin care terenul in suprafata totala de 21,75 de hectare a fost evaluat la suma totala de 297.630.000 de lei (1.368 lei/mp), respectiv 71.339.884 de euro (328 euro/mp). Asta desi, potrivit unui ghid publicat de Camera Notarilor Publici Bucuresti, valoarea orientativa a terenurilor amplasate in zona centrala a orasului Voluntari era, la acea vreme, de doar 108 euro/mp.

“Prin stabilirea unei valori de piata de 328 euro/mp, (…) Nutiu Emil, a supraevaluat terenul in suprafata de 217.500 mp cu suma totala de 47.849.884 euro fata de cea care ar fi rezultat daca ar fi fost luata in considere valoarea din ghidul cuprinzand preturile orientative ale proprietatilor imobiliare din judetul Ilfov. Fata de evaluarea terenului efectuata la data de 24.08.2006, in cuantum de 19.950.000 euro, evaluatorul Nutiu Emil a supraevaluat terenul in suprafata de 21,75 ha cu suma de 51.389.884 euro. De asemenea, fata de o evaluare a terenului efectuata in luna iulie 2009, la solicitarea cesionarului Becali George (…), prin care valoarea terenului a fost estimata la suma de 45.600.000 euro, evaluatorul Nutiu Emil a supraevaluat terenul in suprafata de 21,75 ha cu suma de 25.739.884 euro”, se arata in comunicatul Corpului de Control al premierului.

 

motiu_impact

Conform aceleiasi surse, evaluarea terenului de catre evaluatorul Nutiu s-a facut pe baza unor oferte de vanzare a unor terenuri pe care le-a considerat “comparabile”, din care una pentru un teren al lui Becali, si nu printr-o documentare temeinica. Astfel, el nu a solicitat date cu privire la tranzactii concrete cu terenuri similare celui evaluat de la banci, notari publici sau birouri de carte funciara, pentru a obtine informatii cu privire la pretul real al pietei imobiliare.

Raportul de evaluare intocmit de Emil Nutiu nu a mai fost analizat de Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor deoarece, in perioada iunie 2011 – mai 2012, nu au mai avut loc sedinte ale acesteia din cauza ca nu s-a intrunit cvorumului necesar desfasurarii sedintelor. De asemenea, intre 15 martie 2012 si 15 mai 2013 s-a suspendat emiterea titlurilor de despagubire, a titlurilor de conversie, precum si procedurile privind evaluarea imobilelor pentru care se acordau despagubiri.

Pe 29 martie 2012 a fost inregistrata la Curtea de Apel Bucuresti o cerere a reclamantului Vasile Geambazi, prin care acesta a chemat in judecata Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor, solicitand o despagubire de 297.630.000 de lei, potrivit raportului de evaluare intocmit de Nutiu.

“La nici doua luni de la depunerea actiunii in instanta si dupa acordarea unui singur termen de judecata, (…) Curtea de Apel Bucuresti (…) a obligat parata sa emita decizia privind titlul de despagubire aferent valorii rezultata din raportul de evaluare (…). Recursul declarat de catre Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor a fost respins prin decizia nr. 239/18.01.2013, pronuntata de inalta Curte de Casatie si Justitie – Sectia de Contencios Administrativ si Fiscal”, se mentioneaza in comunicat.

In aceste conditii, Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor a emis titlul de despagubire pentru suma de 297.630.000 de lei in favoarea lui Geambazi, cesionarul de drepturi litigioase. De asemenea, ANRP a emis in favoarea aceluiasi beneficiar doua titluri de plata in valoare totala de 119.052.000 de lei, unul in data de 20 iunie 2014, iar celalalt in data de 12 iunie 2015.

“Potrivit dispozitiilor art. 41 alin. (1) din Legea nr. 165/2013, cu modificarile si completarile ulterioare, plata sumelor de bani reprezentand despagubiri stabilite prin hotarari judecatoresti, ramase definitive si irevocabile la data intrarii in vigoare a respectivei legi, se face in termen de 5 ani, in transe anuale egale, incepand cu 1 ianuarie 2014. Prin urmare, urmatoarea plata catre Geambazi Vasile, in cuantum de 59.526.000 lei, va trebui sa fie efectuata de catre ANRP in anul 2016“, se mai precizeaza in comunicatul Corpului de Control al premierului.

“Ştiu că este minciună pentru că nu e adevarat aşa ceva. Eu ce mai ştiu… nepotul meu a avut o despăgubire de 45 de milioane de euro, la care a şi renunţat. Deci a ajutat statul cu 45 de milioane de euro, cadou. Mai ştiu că se face atac la justiţie. Trebuie să se sesizeze CSM. Nepotul meu nu a luat el şi nu i-a dat nimeni, i-a dat Curtea Supremă de Justiţie. Şi dacă se spune că e ilegal, înseamnă că e atac la justiţie şi la judecători”, a declarat Gigi Becali.

George-Baesu

In conditiile in care, din comisia care a decis despagubirea lui Vasile Geambazi cu peste 70 milioane de euro a facut parte si liberalul timisorean Ionut Nasleu, care avea calitatea de vicepresedinte, dar si judecatorul Florin Motiu, de la Curtea de Apel Timisoara, actualmente secretar de stat in Ministerul Justitiei, este aproape sigur ca cei doi vor fi chemati la DNA ca sa dea cu subsemantul. Anticipand faptul ca uriasa despagubire va face, candva, obiectul vreunei anchete penale, fostul sef al ANRP, George Baesu, a incercat sa-i ia apararea timisoreanului.

”Ionut s-a ocupat la ANRP de Legea 9 și 290. Era un simplu membru in Comisia Nationala pentru Compensarea Imobilelor, exact cum sunt toti vicepresedintii. Noi am eliberat titlul cel mare de despagubire pe Geambazi, pentru ca ati vazut ca la cel de-al doilea proces a renuntat, doarece a avut o hotarare judecatoreasca irevocabila si i l-am dat exact in ordinea datelor la care au ramas irevocabile acele hotarari judecatoresti. Normal ca noi cand ne-am apucat de treaba in 2013 am inceput cu hotararile judecatoresti”, a explicat Baesu.

Reamintim ca in iulie 2013, la putin timp de la aceasta despagubire, Ionut Nasleu a fost demis de premierul Victor Ponta fara nici un fel de explicatie publica. (Gh. Ilas)

4 thoughts on “EXPLOZIV! Un politician si un judecator din Timisoara, in ancheta DNA ce vizeaza o despagubire de peste 70 de milioane de euro acordate de catre ANRP! Beneficiarul acestui titlu este nepotul preferat a lui Gigi Becali

  1. pai, nu zicea securistu de Nasleu ca totul este cat se poate de legal in dosarul asta de 70 de milioane de euro? sa vedem ce spun si cei de la DNA, ca baietii din Corpul de control a lui Ciolos si-au dat seama de smen

  2. Bine domnu’ Ilas, cum iti permiți sa dai în consilierul pe securitate al primarului inimilor noastre?:))))

  3. Domnu’ Radu, după ce ca sunteți prost mai sunteți și analfabet, stați rău cu gramatica limbii române! Ați uitat un “i” la cuvântul ” scri”:)

Leave a Reply