IDEI GENIALE! Legea anti-fumat poate fi “pacalita” in mod legal! Patronii de restaurante cauta solutii pentru a nu-si injumatati clientela!

fumatul-interzis

Legea anti-fumat a fost publicata in Monitorul Oficial si va fi aplicata incepand cu data de 16 martie. De la aceasta data, nu se va mai fuma in niciun local din Romania, in nicio institutie si, foarte important, nici in parcurile publice.


Insa, au aparut tot felul de idei cum poate fi pacalita, legal, legea anti-fumat. Intr-un articol plin de culoare postat pe internet, jurnalistul Mihai Ursu a facut o scurta trecere in revista a catorva idei ce pot salva patronii de restaurante de la faliment!

1. Members only. Cu alte cuvinte, patroane, bodega ta nu va mai fi un loc cu acces public, ci un club privat. Ne faci cartele de membru, semnam o adeziune in care luam la cunostinta ca in interiorul clubului se fumeaza in draci, cotizam cu o taxa simbolica lunara la fosta ta circiuma, acum transformata in asociatie obsteasca exclusivista, la intrare un agent de paza se va asigura ca nu intra minori si cam aia e. Staff-ul va fi recrutat numai dintre fumatori care dau cu subsemnatul ca stiu in ce se baga, iar acceptarea de noi membri se va face numai pe baza de invitatie. Asiguri in interior mijloacele tehnice pentru aerisire de calitate si pentru securitate anti-incendiu, dupa care sa porneasca petrecerea! Ce facem noi inauntru e fix treaba noastra, iar ne-membrii o sa linga clantele usii de la intrare, indiferent ca-s fumatori sau ba. Cu aceasta ocazie, ti-ai fidelizat un grup de clienti care o sa aprecieze ca ti-ai dat interesul pentru ei.

2. Lock-in. E o practica la care am participat cu mare bucurie in Marea Britanie, acolo unde legile antifumat pot lua premiul intii cu coronita la capitolul fascism. Insa, chiar si acolo, unii patroni de pub trag zavorul pe usa dupa o anumita ora, moment in care intra in vigoare asa-numitul „lock-in”. Bodega nu mai e loc public din acea clipa, e spatiu privat. Cine e inauntru e liber sa plece oricind doreste, dar de intrat nu mai intra nimeni. Fumam sau facem orgii acolo? Nu va priveste, stimabililor. Locul public s-a transformat in birlog exclusiv destinat celor aflati in interior, deci nu mai intra sub incidenta legii antifumat. Atita vreme cit nu e comisa vreo infractiune in interior, autoritatile nu au de ce sa-si bage nasul. Ciao, pa-pa!

3. Biserica. Doar nu de prosti s-au inregistrat rastafarienii ca religie al carei pilon central este consumul de iarba, iar asta pe vremea cind occidentalii inca erau chisati la cap si ii bagau la puscarie pe toti nefericitii prinsi cu un gram la ei. Daca asta iti cere dreapta credinta, si anume sa fumezi, statul nu are dreptul sa se puna intre tine si mintuirea sufletului. Au existat precedente in care credinciosii rasta au fost declarati nevinovati, iar instantele le-au consfintit dreptul de a consuma planta lasata de Preamilostivul sa creasca. E drept ca, intr-unele jurisdictii, rastafarienii au avut probleme cu legea, dar, in cazul iubitorilor de tutun, produsul pe care noi il consumam se vinde legal. Nu ca iarba. Și nu conteaza ca dogmele noastre ar putea sa ne puna viata in pericol, credinta e mai presus! Asa cum, de exemplu, in Biserica Ortodoxa e puternic recomandata o alta practica neigienica si cu ridicat potential patogen, adica pupatul in serie de resturi omenesti aflate in putrefactie. Ergo, putem constitui un nou cult religios, in care fumatul periodic sa fie obligatoriu pentru intrarea in contact cu Atotputernicul. Pot adera numai persoane majore, iar regulile de acces pot fi similare celor de la punctul 1. Sa incepem liturghia…

4. Science, bitches! Adica transformi bodega in Centru pentru studierea fumatului, asa cum a existat cel putin un precedent in UK. Patroana care a avut tupeul sa le-o dea pe partea stiintifica fascistilor de la ea din tara si-a dublat clientela instantaneu, iar autoritatile locale, in bigotismul lor, au cheltuit milioane de lire ca sa ii inchida pravalia. Dar la noi nu-si permite nimeni sa arunce atitea parale intr-o batalie, mai ales daca e dusa pe o mie de fronturi simultan. Nu atunci cind e nevoie de investitii in infrastructura si in spitale.

Reamintim ca nerespectarea prevederilor legii antifumat de catre persoanele fizice se sanctioneaza cu amenda contraventionala de la 100 lei la 500 lei, iar nerespectarea de catre persoanele juridice a prevederilor legii se sanctioneaza cu amenda contraventionala de 5.000 lei la prima abatere, cu amenda contraventionala de 10.000 lei si cu sanctiunea complementara de suspendare a activitatii pana la remedierea situatiei care a dus la suspendarea activitatii, la a doua abatere. Savarsirea unei noi contraventii se sanctioneaza cu amenda contraventionala de 15.000 lei si cu sanctiunea complementara de inchidere a unitatii. (Mara Ion)

 

 

 

Leave a Reply