REINCADRARI! Fostii politisti pot reveni in sistem! Guvernul va crea cadrul legal pentru reincadrarea in functii a fostilor politisti, care vor primi aceleasi grade profesionale ca la trecerea in rezerva

politist

Persoanele pregatite profesional, fostii ofiteri si agenti, care au experienta necesara exercitarii profesiei de politist, vor putea fi reincadrate in structurile Ministerului Afacerilor Interne. Scopul este reducerea deficitului de personal estimat la 10.000 de posturi vacante. Guvernul a modificat si completat, printr-o Ordonanta de urgenta adoptata astazi, Legea 360/2002 privind Statutul politistului, care a creat un nou cadru de recrutare a politistilor.


Potrivit Guvernului, se creeaza cadrul legal pentru reincadrarea in functie a fostilor politisti care au incetat raporturile de serviciu la cerere, prin demisie, prin numirea intr-o alta functie publica, ca urmare a reorganizarii unitatii de politie ori dupa pierderea capacitatii de munca, dar pe care intre timp si-au recapatat-o.

La reincadrare, politistii vor primi aceleasi grade profesionale pe care le detineau la data trecerii lor in rezerva. Nu vor putea fi reincadrati fostii politisti ale caror raporturi de serviciu au incetat la implinirea varstei si a celorlalte conditii de pensionare ori ca urmare a destituirii din politie, acordarii calificativului nesatisfacator in urma evaluarii anuale, condamnarii prin hotarare judecatoreasca definitiva, nepromovarii examenului de definitivare in profesie, nedefinitivarii studiilor cerute de lege sau incadrarii frauduloase.

De asemenea, se instituie posibilitatea ocuparii functiilor de politist (nu doar a celor de specialitate, asa cum este prevazut in prezent) cu personal recrutat din “sursa externa”, prin incadrare directa, in conditiile in care exista un deficit de politisti care nu poate fi acoperit doar prin formarea personalului in institutiile de invatamant ale ministerului.

O alta reglementare adusa de actul normativ vizeaza instituirea unei reguli potrivit careia raporturile de serviciu ale politistilor incadrati direct sa nu poata fi modificate prin delegare, detasare, mutare si transfer, timp de cel putin trei ani de la numirea in prima functie, cu exceptia situatiei in care intervine reorganizarea unitatii.
Totodata, potrivit noilor reglementari, acordarea gradelor profesionale politistilor proveniti din randul persoanelor incadrate direct pe functii de executie vacante se realizeaza in functie de pregatire si de vechimea in specialitatea corespunzatoare studiilor absolvite, raportate la cerintele postului.

Masurile cuprinse in actul normativ adoptat miercuri au avut in vedere asigurarea resurselor umane necesare indeplinirii responsabilitatilor pe care Ministerul Afacerilor Interne si structurile din subordine le au cu privire la cresterea gradului de siguranta a cetateanului si asigurarea climatului de legalitate, inclusiv in contextul celor doua procese electorale din acest an si al cresterii fenomenului migrationist la nivel european. Pe de alta parte, a fost luat in considerare faptul ca mecanismele de scolarizare existente la nivel institutiilor de invatamant ale MAI, chiar si dupa marirea la maxim a capacitatii de scolarizare, nu permit reducerea deficitului actual de resurse umane. (Vlad Enciu)

 

Leave a Reply