DOSARUL MICROSOFT! Condamnari simbolice pentru inculpatii celebri, dar multe milioane de euro confiscate! Fostul primar din Piatra Neamt, Gheorghe Stefan, trimis dupa gratii pentru 3 ani, iar Dorin Cocos va sta in puscarie 2 ani

micorsoft-dosar

Inalta Curte de Casatie si Justitie a pronuntat sentinta in celebrul dosar Microsoft, in care au fost trimisi in judecata cativa dintre cei mai importanti centri de influenta ai PDL. Instanta a decis condamnarea lui Gheorghe Stefan “Pinalti”, fostul primar din Piatra Neamt, la 3 ani de inchisoare cu executare, iar Dorin Cocos si Gabriel Sandu la cate 2 ani de inchisoare, tot cu executare. Deciziile Inaltei Curti de Casatie si Justitie nu sunt definitive si poat fi contestate. De asemenea, omul de afaceri Nicolae Dumitru “Niro” a fost condamnat la un an si sase luni inchisoare cu suspendare.


Dorin Cocos a fost condamnat pentru trafic de influenta si spalare de bani, instanta dispunand confiscarea a peste trei milioane de euro in cazul acestuia.

Gabriel Sandu, fost ministru al Comunicatiilor si Societatii Informationale in perioada decembrie 2008 – septembrie 2010, a fost condamnat pentru luare de mita si spalare de bani, instanta dispunand in cazul sau confiscarea a peste doua milioane de euro.

In cazul lui Gheorghe Stefan, fost primar in Piatra Neamt, magistratii ICCJ au decis confiscarea a peste trei milioane de euro.

Dumitru Nicolae a fost condamnat pentru trafic de influenta, fiindu-i confiscat un milion de euro si fiind obligat de instanta sa presteze munca in folosul comunitatii la Admnistratia Domeniului Public Sector 2.

Judecatorii ICCJ au terminat pe 9 martie de judecat dosarul Microsoft si anuntasera ca vor da sentinta pe 24 martie.
La ultimul termen al procesului, procurorul de sedinta a solicitat condamnarea la inchisoare cu executare a celor patru si confiscarea speciala a unor sume de bani – 2 milioane euro de la Gabriel Sandu, 2 milioane euro de la Dorin Cocos, 7,5 milioane dolari si 2 milioane euro de la Nicolae Dumitru si 4 milioane euro de la Gheorghe Stefan. 

De cealalta parte, avocatii inculpatilor au solicitat condamnarea la pedepse cu suspendare in cazul clientilor lor. Potrivit DNA, contractul-cadru de inchiriere de licente Microsoft din 15 aprilie 2004 ar fi fost incheiat in conditii oneroase pentru bugetul de stat, asigurand posibilitatea deturnarii unui discount de circa 47% acordat de Microsoft in considerarea Guvernului Romaniei si, implicit, permitand plata unor comisioane catre persoanele implicate.

Astfel, sustin anchetatorii, contractul-cadru s-ar fi incheiat cu incalcarea dispozitiilor legale privind achizitiile publice, invocandu-se in mod nereal calitatea de unic distribuitor a Fujitsu Siemens Computers, la un pret cu cel putin 40% mai mare fata de pretul real, avand la baza un necesar nefundamentat. (V.E.)

Leave a Reply