LIBER LA FUMAT! Modificari esentiale la Legea anti-fumat! Se elimina interdictia fumatului pe terase si se accepta infiintarea camerelor special amenajate pentru fumatori

fumat1Senatorii juristi au admis o serie de amendamente la legea antifumat, care elimina interdictia fumatului la terase, spatiul inchis fiind redenumit ca spatiu cu pereti de jur imprejur, in plus, fumatul va fi permis in camere special amenajate pentru acest lucru, si in care se pot consuma si bauturi.


Amendamentele au fost citite in Comisia juridica de senatorul PNL Steliana Miron, care a semnat in calitate de initiator alaturi de deputatii Daniel Fenechiu si Razvan Tanase modificarea legii.

Parlamentarii vor sa modifice definitia spatiului unde se poate fuma, astfel potrivit articolului 2, “spatiul public inchis este definit ca orice spatiu accesibil publicului sau destinat utilizarii colective, indiferent de forma de proprietate sau de dreptul de acces, care are un acoperis, plafon sau tavan care este incadrat de pereti de jur imprejur, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent, cu exceptia spatiilor cu destinatie locativa”.

Ei dau o noua definitie si spatiului inchis de la locul de munca, care este “spatiul care are un acoperis, plafon sau tavan, si care este incadrat de pereti, de jur imprejur, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent, aflat intr-un loc de munca, astfel cum este definit in legea securitatii si sanatatii in munca 319/2006, cu modificarile ulterioare”.

In plus, potrivit amendamentelor, fumatorii se pot constitui in asociatii sau cluburi de fumatori care pot amenaja spatii speciale destinate fumatului si activitatilor asociate fumatului. Initiatoarea amendamentelor, Steliana Miron, a oferit si un motiv intemeiat pentru aprobarea amendamentelor.

“Am primit petitii de la patronii de cluburi din centrul vechi in care se plângeau ca sunt clienti care nu isi mai achita notele de plata, fiindca spun ca ies la fumat si nu mai vin”, a spus Miron.

In apararea fumatorilor a sarit si un senator nefumator, Cristian Bodea.

“Mi s-a spus ca daca nu sunt fumator, nu am autoritate in domeniu. Nu sunt de acord cu aceasta lege tâmpita. Nu sunt de acord sa interzicem. Daca vrem sa ne sinucidem cu tigarile, ne sinucidem. Daca imi convine, stau lânga un fumator, daca nu, plec. Eu as considera potrivit, daca unii sunt deragnjati ca se fumeaza intr-o camera, sa se decida localurile pentru fumat si cele pentru nefumatori. Nu trebuie sa ne simtim vinovati ca modificam legea. Dupa corupti au aparut fumatorii. E ca o anatema”, a spus Bodea. (V.E.)

Leave a Reply