ANCHETA! Conducerea Liceului Pedagogic din Timisoara a ajuns in atentia CNCD, dupa decizia absurda de a impune conditii discriminatorii pentru inscrierea copiilor in clasa pregatitoare! Amenda poate ajunge pana la 100.000 de lei

liceul-pedagogic-carmen-sylva

Conditiile discriminatorii impuse copiilor care doresc sa se inscrie in clasa pregatitoare la Liceul Pedagogic “Carmen Sylva” din Timisoara a atras atentia Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii, care s-a autosesizat cu privire la ingradirea dreptului la educatie.


Acest liceu este singurul din judetul Timis care a impus patru criterii de departajare a copiilor care se inscriu in clasa pregatitoare legate de istoricul parintilor sau bunicilor cu aceasta unitate de invatamant, copiii trebuind sa indeplineasca cel putin una dintre aceste cerinte pentru a avea prioritate.

Astfel, pentru inscrierea copiilor in clasa pregatitoare, familia acestora trebuie sa faca dovada ca unul dintre parinti sau bunici sa fie sau sa fi fost cadre didactice, ca unul dintre parinti sau bunici lucreaza la Liceul Pedagogic, ca viitorul elev are frati care sunt inscrisi in Liceul Pedagogic, ca bunicii sau parintii au absolvit cel putin ciclul gimnazial al Liceului Pedagogic.

In mod ciudat, inspectorul scolar general al judetului Timis, Aura Danielescu, a aprobat aceasta selectie aberanta a micutilor si a declarat ca, desi aceste criterii pot fi considerate discriminatorii de catre unii parinti, liceul poate sa-si impuna propriile reguli din cauza cererii mare de inscrieri in clasa pregatitoare la aceasta unitate de invatamant.

CNCD afirma ca criteriile impuse de liceu „conditioneaza accesul copiilor la clasa pregatitoare pe criterii de apartenenta la o categorie sociala”. Aceste criterii incalca O.G. 137/2000 republicata, mai precis art. 2, alin. 1 si art. 11 alin. 1, a explicat pentru EurActiv.ro Petre Florin Manole, membru CNCD.

In cazul in care se va constata ca la Liceul Pedagogic a fost o situatie reala de discriminare a unui grup de persoane, amenda poate ajunge pana la 100.000 de lei. (Mara Ion)

Leave a Reply