DOSARE DE DAUNA! Pagubitii Astra Asigurari sunt avertizati sa-si completeze dosarele pentru a putea fi despagubiti! Compania este in faliment, insa valoarea daunelor solicitate de creditori este de aproape 150 milioane de euro

astra_impact

Fondul de Garantare a Asiguratilor (FGA) a avertizat pagubitii Astra Asigurari, printr-un comunicat emis joi, sa-si completeze dosarele de dauna cu toate documentele necesare, pentru a putea fi despagubiti.


FGA a anuntat ca, pana la 1 martie 2016, erau aprobate la plata 2.031 de dosare de dauna in contul Astra Asigurari, in valoare totala de 8,2 milioane de lei, alte 7.257 de dosare fiind in curs de aprobare. FGA este in drept sa efectueze plati din disponibilitatile sale catre pagubitii Astra doar dupa ramanerea definitiva a hotararii de deschidere a procedurii falimentului si doar catre pagubitii care au depus cereri de plata si care au dosarele complete.

Plata despagubirilor se va face in limita a 450.000 lei (100.000 de euro) pentru fiecare creditor. O decizie finala in justitie privind falimentul Astra ar putea fi anuntata pe 24 martie 2016.

“Fondul de Garantare a Asiguratilor (FGA) a aprobat in Comisia Speciala, pana la 1 martie 2016, 2.031 de dosare cu o valoare totala la plata de 8,2 milioane de lei, 7.257 de dosare fiind in curs de aprobare.

In perioada urmatoare, inca 2.500 de dosare vor intra in analiza Comisiei Speciale, care are ca principala atributie aprobarea sau dupa caz respingerea acestora, conform art. 13 alin. (4) din Legea nr. 213/2015, pentru care s-au primit de la creditorii de asigurare documentele necesare completarii documentatiei, precum si 350 de dosare care contin hotarari judecatoresti definitive.

De asemenea, vor fi analizate de Comisia Speciala si cele 4.407 de dosare aferente cererilor de plata pentru restituirea cotei parte din primele de asigurare, urmare a cererilor de denuntare a contractelor de asigurare formulate de asiguratii Astra.

FGA recomanda tuturor creditorilor care au depus cereri de plata si care au primit adrese prin care se solicita completarea documentatiei intreprinderea din timp a demersurilor necesare, astfel incat sa beneficieze de o plata cat mai rapida a despagubirilor.

Fondul de Garantare a inregistrat in evidentele sale, pana la data de 29 februarie 2016, un numar de 21.371 cereri de plata.

Reamintim potentialilor creditori de asigurari ai companiei Astra Asigurari ca, potrivit art. 266 alin. 2 din Legea nr. 85/2014, FGA este in drept sa efectueze plati din disponibilitatile sale catre creditorii de asigurari doar dupa ramanerea definitiva a hotararii de deschidere a procedurii falimentului si doar catre pagubitii care  au depus cereri de plata si care au dosarele complete. Plata despagubirilor se va face in limita a 450.000 lei pentru fiecare creditor”, se mentioneaza in comunicat.

Pe 26 august 2015, ASF a decis retragerea autorizatiei de functionare si solicitarea intrarii in procedura de faliment a Astra, iar in data de 3 decembrie 2015 Tribunalul Bucuresti a hotarat deschiderea procedurii falimentului impotriva companiei controlata anterior de omul de afaceri Dan Adamescu.

Oficialii FGA au estimat ca valoarea despagubirilor solicitate in cele 57.210 dosare ale pagubitilor Astra este de aproximativ 650 milioane de lei, in timp ce disponibilitatile banesti ale FGA, in acest moment, sunt de 1,038 miliarde lei. (Mara Ion)

 

Leave a Reply