INDISCIPLINA! Cinci judecatori au fost exclusi din magistratura, in 2015, in urma unor controale ale Inspectiei Judiciare! Statisticile spun ca procurorii sunt mult mai disciplinati decat judecatorii

lucian_netejoru

Seful Inspectiei Judiciare din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, Lucian Netejoru, a prezentat, astazi, bilantul cercetarilor disciplinare de anul trecut, in conditiile in care aproape trei sferturi dintre sesizari au fost clasate. Astfel, in 2015, Inspectia Judiciara a inregistrat 7.215 sesizari in materie disciplinara, in crestere fata de 2014, cand au fost 6.604. Din totalul sesizarilor, la finalizarea verificarilor prealabile, 5.751 de sesizari au fost clasate, prin rezolutie, pentru inexistenta indiciilor de savarsire a vreunei abateri.


La finalizarea cercetarii disciplinare, 51 de sesizari au fost admise (0,71% din total sesizari), dintre care 40 privind judecatori si 11 procurori, iar 68 de sesizari au fost respinse. Au fost trimisi in judecata disciplinara de IJ 41 de judecatori (30 actiuni disciplinare) pentru 65 de abateri disciplinare si 12 procurori (11 actiuni disciplinare) pentru 23 de abateri. CSM a solutionat 30 de actiuni disciplinare privind judecatori, pentru 39 de abateri (din care 30 sanctionate si noua respinse) si opt privind procurori, pentru 16 abateri (noua sanctionate si sapte abateri respinse).

In ceea ce priveste sanctiunile disciplinare aplicate de CSM judecatorilor, in opt cazuri s-a emis avertisment, in 13 – diminuarea indemnizatiei lunare brute, in patru cazuri – suspendarea din functie si in cinci cazuri – excluderea din magistratura. Procurorii au fost sanctionati de CSM cu avertisment in sase cazuri, cu diminuarea indemnizatiei lunare brute in doua cazuri si cu suspendarea din functie intr-un caz. In ceea ce priveste deontologia profesionala, au fost inregistrate patru sesizari referitoare la posibila incalcare a Codului deontologic al judecatorilor si procurorilor, din care trei din oficiu. CSM a admis o sesizare si a respins doua.

In domeniul bunei reputatii a judecatorilor si procurorilor in functie, in 2015 au fost inregistrate sapte sesizari (privind cinci judecatori si doi procurori), toate solutionate de CSM (cinci respingeri si doua clasari). Pentru apararea independentei sistemului judiciar, au fost 36 de sesizari (17 privind judecatori si 19 privind procurori), dintre care 35 solutionate de CSM (28 admise, sase respinse, o conexare). Referitor la apararea reputatiei profesionale, a independentei si impartialitatii magistratilor, au fost formulate 27 de cereri (20 de judecatori si sapte de procurori), dintre care 21 solutionate de CSM (noua admise, cinci respinse, cinci retrase si doua renuntari). (V.E.)

Leave a Reply