PRETUL CORUPTIEI! Aproape 500 milioane de euro, banii dati mita in dosarele penale trimise in judecata anul trecut! Suma este comparabila cu bugetul prevazut pentru cofinantarea programului de autostrazi pentru anii 2016, 2017 și 2018

mita-blog

Aproape zece miliarde de lei si mai bine de 200 de milioane de euro au disparut anul trecut din bani publici sau privati. Sumele s-au transformat in profit pentru infractori si reprezinta, de fapt, valoarea totala a prejudiciilor din toate dosarele trimise in judecata in 2015 de procurorii din Romania.


Mai bine de dublu fata de anul anterior. Anchetatorii castiga teren in privinta recuperarii pagubei – pentru prima oara, valoarea bunurilor puse sub sechestru este comparabila cu cea a prejudiciului.

De la 179.466.762 lei in 2013 am crescut la 476.749.566 lei in 2014, iar anul trecut am inregistrat o valoare record de 10.600.810.067 lei. Cifrele acestea nu includ masurile asiguratorii dispuse de catre DNA si DIICOT.

De altfel, este pentru prima oara cand valoarea banilor si bunurilor blocate in timpul cercetarilor o depaseste pe cea a prejudiciului constatat in dosarele trimise in judecata, inclusiv cele ale parchetelor specializate, DNA si DIICOT.

Ministrul Justitiei spune ca procurorii trebuie sa faca in continuare eforturi.

„Masurile asiguratorii continua sa fie mici la nivelul intregii tari, sunt doua miliarde de euro, ceea ce e putin, daca ne gandit ca DNA, prin comparatie, singur are aproape jumatate de miliard”, a declarat Raluca Pruna, ministrul Justitiei.

Sumele recuperate din marea coruptie pot fi explicate si de prejudiciul important pe care il produc.

„In dosarele trimise in judecata, banii dati mita au fost de 431 milioane euro. O suma comparabila cu bugetul prevazut pentru cofinantarea programului de autostrazi pentru anii 2016, 2017 și 2018”, spune Laura Codruta Kovesi, procuror-sef al DNA.

Anul trecut s-a deschis drumul catre identificarea si sechestrarea bunurilor plasate in paradisuri fiscale.

„Pentru prima data, DIICOT a instituit masuri asiguratorii și in alte state prin comisii rogatorii, reusind acest lucru in jurisdictie offshore”, a spus Daniel Horodniceanu, procuror-sef DIICOT. In 2015, procurorii din toata tara au trimis in judecata peste 42 de mii de dosare penale. (V.E.)

 

Leave a Reply