SUBSTITUIRE PENALA! Avocata trimisa in judecata dupa colaborarea cu un “coleg” din baroul clandestin! “L-a ajutat sa exercite fara drept aceasta profesie, prin aceea ca i-a pus la dispozitie imputerniciri avocatiale”, spun procurorii

laura-voicu

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a coruptiei au dispus trimiterea in judecata a inculpatilor Vicol Laura Catalina, in stare de libertate, avocat in cadrul Baroului Bucuresti, sub aspectul savarsirii infractiunilor de favorizare a faptuitorului,  fals in inscrisuri sub semnatura privata, in forma continuata (33 acte materiale) si  complicitate la exercitarea fara drept a unei profesii sau activitati si a lui Learciu Nicolae, sub aspectul savarsirii infractiunilor de exercitare fara drept a unei profesii sau activitati si uz de fals, in forma continuata (33 de acte materiale).


Laura Vicol a ajuns celebra dupa ce a fost aleasa avocata Alinei Bica, fosta sefa a DIICOT, dar si ca urmare a relatiei sale cu Clanul Camatarilor sau Leo de la Strehaia.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut faptul ca Vicol Laura-Catalina a colaborat cu un membru al Baroului Bota, pe care l-a delegat sa o substituie in diferite cauze penale. “Desi cunostea ca Learciu Niculae nu detine calitatea de avocat, l-a ajutat sa exercite fara drept aceasta profesie, prin aceea ca i-a pus la dispozitie imputerniciri avocatiale care atestau calitatea sa de avocat si care i-au permis sa indeplineasca unele sarcini si activitati specifice acestei profesii, si anume sa participe, fara drept, la acte de urmarire penala in dosare aflate in instrumentarea DIICOT sau DNA”, spun procurorii.

Concret, in cursul lunii martie 2015, avocatul Voicu Laura-Catalina, aparator ales al inculpatei Deaconu Georgia Ioana, la data faptelor aflata in arest preventiv in dosarul nr. 189/P/2012 al Sectiei de combatere a coruptiei din cadrul DNA, cunoscand faptul ca Learciu Niculae nu detine calitatea de avocat, fiind inscris in asa numitul „Barou constitutional”, l-a desemnat sa participe la activitati de urmarire penala ce urmau a se desfasura la sediul DNA in dosarul mentionat, precum si, in repetate randuri, in alte cauze aflate pe rolul DNA.

In acest mod, cu referire la dosarul 189/P/2012, prin faptul ca l-a trimis la sediul Directiei Nationale Anticoruptie pe Learciu Niculae, pentru a acorda asistenta juridica unei inculpate aflate in stare de arest preventiv, a carei aparare este obligatorie potrivit legii, Vicol Laura-Catalina a provocat, in mod constient, o stare de pericol pentru infaptuirea justitiei.

Astfel, aceasta a creat conditiile ca desfasurarea urmaririi penale sa fie ingreunata prin imposibilitatea folosirii unor probe, despre care s-ar fi putut sustine ca au fost obtinute nelegal, riscand chiar declararea nulitatii fazei de urmarire penala in intregul ei, din cauza nerespectarii dreptului la aparare, imprejurare care ar fi putut fi constatata ori invocata, conform dispozitiilor Codului de procedura penala.

De asemenea, pentru a-i facilita lui Learciu Niculae accesul in arestul Directiei Generale a Politiei municipiului Bucuresti, cu eludarea dispozitiilor legale care reglementeaza regimul vizitelor la care au dreptul persoanele private de libertate, Vicol Laura Catalina a emis si inmanat coinculpatului, spre a le folosi, un numar de 33 de imputerniciri avocatiale, in care a mentionat, in mod neadevarat, ca acesta ar detine calitatea de avocat al unei anumite persoane. Persoana respectiva, aflata in stare de arestat preventiv, era o prietena de familie a lui Learciu Niculae. Astfel, persoana respectiva a beneficiat, fara drept, de acces nelimitat, din punct de vedere al numarului prezentelor, in spatiul respectiv, in conditii speciale si nerestrictive.

In realitate, prezenta inculpatului Learciu Niculae in arestul D.G.P.M.B raspundea unor interese personale ale persoanei private de libertate si nu tinea de acordarea asistentei juridice.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel Bucuresti. (V.E.)

 

 

Leave a Reply