BREAKING NEWS! Parchetul Militar din Timisoara a preluat dosarul politistilor si jandarmilor acuzati ca au batut si bagat in spital doi tineri    O familie din Satu Mare - sot, sotie si soacra - a fost ucisa in propria casa; barbatul dadea bani cu camata si se presupune ca ucigasul ar fi un debitor    Un student de la Agronomie, batut de un coleg de camin cu un box metalic    Sistemul de trafic management implementat pe strazile Timisoarei, la un pas de colaps, dupa ce CL nu a aprobat bugetul pentru mentenanta    Un student din Maroc a simulat un accident pe o trecere de pietoni din Timisoara pentru a face rost de bani sa plece acasa    Cel putin 155 de morti si 120 de raniti intr-un atac terorist cu bomba la o moschee din Peninsula Sinai, in Egipt

LEGEA DARII IN PLATA! Debitorii care nu-si mai pot plati ratele, pot preda bancii cheile casei! Legea se aplica doar creditelor mai mici de 250.000 de euro

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestEmail this to someoneBuffer this pageShare on TumblrShare on Yummly

legea darii in plata

Legea darii in plata a trecut si de Camera Deputatilor, ca for decizional, parlamentarii adoptand noul act legislativ cu 207 voturi pentru, o abtinere si un vot impotriva. Astfel, “Legea privind darea in plata a unor bunuri imobile in vederea stingerii obligatiilor asumate prin credite” urmeaza sa fie trimisa Presedintiei pentru a fi promulgata.

In cazul in care Klaus Iohannis o promulga, legea va deveni operationala dupa 15 zile. Pana a ajunge in forma finala, timp de un an, aceasta lege a starnit controverse si dispute intre initiatori si autoritatile publice, pe de o parte,  si reprezentantii sistemului bancar, care a adus la limita isteriei ambelor tabere, niciuna neparand dispusa la compromisuri. Bancherii au avertizat ca este o lege neconstitutionala, cerand o serie de modificari, pe care initiatorii le-au contestat, considerandu-le, de asemenea, neconstitutionale.

In final s-a ajuns la un soi de armistitiu, legea aplicandu-se doar in cazul  creditelor mai mici de 250.000 de euro. De asemenea, darea in plata sa se aplica si celor aflati in executare silita, si celor la care executarea silita s-a incheiat. O alta disensiune a fost solutionata in sensul ca legea se va aplica doar in cazul in care creditul a fost contractat de consumator cu scopul de a achiziţiona, construi, extinde, moderniza, amenaja, reabilita un imobil cu destinaţie de locuinţă sau, indiferent de scopul pentru care a fost contractat, este garantat cu cel puţin un imobil având destinaţia de locuinţa.

Reamintim ca impotriva formei initiale a legii darii in plata nu au fost doar bancherii, ci si Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana, agentiile de rating, Consiliul Investitorilor Straini, Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei Asociatia “Salvati Copiii”, in vreme ce parlamentarii, organizatiile de sprijin a consumatorilor si o buna parte dintre cei care imprumutati in valuta, in special in franci elevetiei, au sprijinit acest demers legislativ.

In 18 decembrie 2015, presedintele Klaus Iohannis a trimis Parlamentului, spre reexaminare, Legea darii in plata, dupa ce legea fusese adoptata in 25 noiembrie de Camera Deputailor, ca for decizional. Proiectul a fost initiat de deputatul PNL Daniel Zamfir, la text lucrand si avocatul Gheorghe Piperea. Alti 139 de deputati si senatori de la toate partidele si-au pus semnatura pe proiect, ca initiatori.
Sa mai spunem ca practica mondiala in materie de “datio in solutum” este subtire, dar majoritatea tarilor in care o asemenea lege este in vigoare, cel care ia un imprumut de la banca spune din start daca ia in calcul darea in plata – caz in care dobanda bancii este mai ridicata. (E.T.)

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestEmail this to someoneBuffer this pageShare on TumblrShare on Yummly

Leave a Reply

%d bloggers like this: