DOSAR PENAL! Traian Basescu, urmarit penal pentru spalare de bani! Ancheta Parchetului General, declansata in urma unei reclamatii a lui Mugur Ciuvica privind modul in care s-a cumparat si vandut un teren

basescu-suparat11

Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a inceput urmarirea penala fata de fostul presedinte al Romaniei, Traian Basescu, pentru spalare de bani in forma continuata, intr-un dosar privind achizitionarea suspecta a unui teren in zona Baneasa a Capitalei.


Cercetarile au fost declansate ca urmare a sesizarii facute de Grupul pentru Investigatii Politice (GIP), condus de Mugur Ciuvica, care a reclamat la Oficiul de combatere a spalarii banilor ca, in anul 2000, cand abia devenise primarul Capitalei, Traian Basescu a cumparat un teren in Baneasa cu bani a caror provenienta nu ar putea fi justificata.

La aproape doi ani de la sesizarea autoritatilor, in data de 13 aprilie 2016, procuroarea Elena Iordache, de la Sectia de Urmarire penala si criminalistica a Parchetului General, a inceput urmarirea penala fata de fostul sef, care a fost instiintat ca a fost pus sub invinuire.

Potrivit surselor judiciare, Parchetul isi bazeaza acuzatiile pe declaratii de martori, inscrisuri bancare si rapoarte ale Oficiului de combatere a spalarii banilor. Din datele investigate de procurori, in data de 9 august 2000, Traian Basescu cumpara un teren de 3.700 de metri patrati in cartierul Baneasa, cu 1.483.244.000 lei vechi, adica in jur de 70 de mii de dolari.

Provenienta banilor cash nu poate fi justificata, sustine procuroarea Elena Iordache. In aceeasi zi, la acelasi notar, omul de afaceri Costel Casuneanu cumpara un teren invecinat, cu o suprafata similara, la un pret de 3 ori mai mare. In 2002, Traian Basescu vinde terenul catre Gabriela Blaj, din Oituz, cumnata si asociata omului de afaceri Costel Casuneanu, cu 12.004. 212.620 lei vechi, adica peste 300.000 de dolari, bani pe care femeia i-a primit de la Casuneanu pentru a achita terenul cumparat de la fostul presedinte.

Dupa numai sase zile, Traian Basescu cumpara o vila cu 280.000 de euro, iar provenienta banilor este incerta, atata vreme cat din conturile familiei nu s-au retras bani. Vila este donata Ioanei Basescu. In data de 20 aprilie 2006, Gabriela Blaj vinde terenul achizitionat de la Basescu lui Costel Casuneanu, pentru 300.000 de lei, iar cercul unei pretinse spalari de bani s-a inchis.

„Aceasta este solicitarea domnului  Ciuvica de cand a facut plangerea. O sa vedem. Categoric am cum (sa justifice provenienta banilor cu care a cumparat terenul din Privighetorilor si vila din Bucuresti Ploiesti 137 B – n.r.), dar nu fac nicio declaratie pe tema pana nu primesc citatia. Astea sunt afirmatiile lui Ciuvica, daca procuroarea si le-a insusit…eu cu draga inima o sa le lamuresc cand o sa fiu citat”, a declarat Traian Basescu pentru site-ul Romania Curata.

Potrivit legii 656/2002 pentru prevenirea si sanctionarea spalarii banilor, aceasta infractiune de spalare de bani se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 10 ani. (V.E.)

 

Leave a Reply