BREAKING NEWS! Alex Bociu, vicepresedinte al TSD Timis, se revolta: "Imi pare rau sa constat lipsa de demnitate si onoare a conducerii centrale a PSD, dar si a multor colegi din Timis!"    Fosta sefa a DIICOT, Alina Bica, trimisa in judecata in mai multe dosare, a plecat in Costa Rica si nu s-a mai prezentat la procese    Medicii din Timisoara au amputat bratele unei femei in varsta de 59 de ani, din Resita, dupa ce aceasta a fost atacata de cainele fiicei sale    Inspectoratul Scolar Timis se muta in sediul fostului liceu cu profil agricol de pe Calea Aradului     La Camera de Comert, Industrie si Agricultura Timisoara au incepu miscarile de culise care pregatesc alegerile generale de luna viitoare    Primarul Nicolae Robu a decis ca, in statiile RATT, sa nu mai fie afisati timpii de asteptare pentru ca lumea sa nu se mai enerveze

AVANPREMIERA! Actorii Teatrului National din Timisoara repeta de zor un spectacol de zile mari! “Hamlet este un manifest pentru dreptul neingradit al oamenilor de a fi autentici!”, spune regizoarea Ada Lupu Hausvater

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestEmail this to someoneBuffer this pageShare on TumblrShare on Yummly

hamlet -repetitie16

Teatrul National din Timisoara afirma deschis ca Shakespeare ne este vesnic contemporan, peste secole, peste generatii, prin noua sa montare cu Hamlet, in traducerea si adaptarea „remix” a lui Peca Stefan si in directia de scena a Adei Lupu Hausvater.

Spectacolul Nationalului timisorean, ale carui repetitii sunt in plina desfasurare in aceasta perioada, cerceteaza in interiorul binecunoscutei povesti destinul unui om neintoxicat de mizantropie, compromisuri si meschinarii, intr-un context socant de asemanator cu cel al cotidianului imediat. Acestui Hamlet al anului 2016  ii raspunde live muzica trupei Subcarpati, intr-o intalnire in care ritmurile ultracontemporane si liniile melodice autentice romanesti traduc sensurile profunde ale unui text esential pentru cultura universala.

Spectacolul Nationalului timisorean calibreaza in spatiul Salii Mari dilemele unei generatii pentru care firescul a devenit un obstacol de netrecut in aproape toate aspectele existentei. Hamlet insusi este doar un om tanar, solar, inteligent, firesc si cu simtul umorului, pus intr-o serie de situatii strambe, de mari compromisuri, iar noua realitate in care se trezeste constrans sa traiasca este ca o cutie a Pandorei pe care el o refuza, dar care totusi este deschisa de minciunile, lasitatile, oportunismul, comoditatea si mai cu seama de refuzul celor din jurul sau de a-si asuma responsabilitatea pentru actiunile pe care le fac.

„Hamlet este un manifest pentru dreptul neingradit al oamenilor de a fi autentici, pentru dreptul de a ramane ei insisi, pentru dreptul de a-si pastra vocea distincta in societate. Cred ca generatiile care vin au nevoie sa-si descopere echilibrul si ca societatea, de asemenea, trebuie sa restabileasca un adevar fundamental  – acela ca putem exista doar in firescul, in  naturaletea unei vieti curatate de teama, de jumatati de masura, de minciuna si de amoralitate”, declara Ada Lupu Hausvater, directorul de scena al spectacolului.

Echipa care lucreaza la acest spectacol ii reuneste pe actorii Matei Chioariu, Ion Rizea, Claudia Ieremia, Marius Andrei Alexe, Doru Iosif, Victor Manovici,  Ramona Dumitrean / Cristina König, Flavius Retea, Catalin Ursu, Bogdan Spiridon, Adrian Jivan, Florin Ruicu, Costel Tovarnitki, Raul Bastean, Benone Viziteu, Romeo Ioan, Claudiu Dogaru, Ionut Iova si Marius Lupoian. De asemenea, este important de mentionat ca in distributia spectacolului il regasim pe Marius Andrei Alexe, cunoscut publicului si ca MC Bean, caruia i se alatura Valentin Popescu (Vali Umbra).

Muzica este semnata de Subcarpati, un fenomen muzical descris ca „manifest cultural contemporan”, un proiect care mixeaza muzica electronica, ritmurile hip-hop si dubstep, cu teme din folclorul romanesc, intr-o suprapunere eclectica, elaborata si, in egala masura, accesibila si acrosanta pentru public.

Decorurile si costumele apartin Iulianei Valsan, unul dintre cei mai prolifici si premiati artisti vizuali din noul val, artista reunind in portofoliul sau numeroase scenografii, picturi, instalatii etc. Nu in ultimul rand, efectele video sunt realizate de KOTKI visuals, un studio creativ preocupat de implementarea tehnologiilor multimedia in artele spectacolului, colaborand cu artisti contemporani si festivaluri din Romania, Bulgaria, Austria, Elvetia, Germania, Olanda, Spania, Marea Britanie etc.

Prima reprezentatie, in avanpremiera, a spectacolului Hamlet este programata marti, 10 mai, de la ora 19, la Sala Mare a Teatrului National, fiind urmata miercuri, 11 mai, de la aceeasi ora, de premiera oficiala. Biletele se pot achizitiona la Agentiile Teatrului National (Agentia „Marasesti”, str. Marasesti nr. 2 si Agentia „Sala 2”, Parcul Civic), orar marti-duminica, orele 11-19, sau online pe www.tntimisoara.com.

Foto: Adrian Piclisan / TNTm

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestEmail this to someoneBuffer this pageShare on TumblrShare on Yummly

Leave a Reply

%d bloggers like this: