BREAKING NEWS! Un maior din cadrul SRI Arad, arestat preventiv intr-un dosar de trafic de droguri instrumentat de procurorii DIICOT    Directorul Politiei Locale Timisoara, Dorel Cojan, care cumuleaza salariul de functionar public cu pensia MAI, a avut anul trecut venituri de aproape 150.000 de lei     Tribunalul Timis a emis un mandat de arestare pe 30 de zile pentru Vajna Franz, acuzat de loviri sau vatamari cauzatoare de moarte    Procurorii Parchetului de pe langa Judecatoria Timisoara au decis cercetarea in libertate a lui Fercovici Ciprian, acuzat de comiterea a doua fapte de violare de domiciliu    Pasagerul cu numarul 1.000.000, primit cu sampanie pe Aeroportul International Timisoara    Atentate teroriste soldate cu morti si raniti in Spania, Rusia, Finlanda si Australia, agresorii folosind masini sau arme albe

LEGEA DARII IN PLATA! Debitorii care nu-si mai pot plati ratele, pot preda bancii cheile casei! Legea se aplica doar creditelor mai mici de 250.000 de euro

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestEmail this to someoneBuffer this pageShare on TumblrShare on Yummly

legea darii in plata

Legea darii in plata a trecut si de Camera Deputatilor, ca for decizional, parlamentarii adoptand noul act legislativ cu 207 voturi pentru, o abtinere si un vot impotriva. Astfel, “Legea privind darea in plata a unor bunuri imobile in vederea stingerii obligatiilor asumate prin credite” urmeaza sa fie trimisa Presedintiei pentru a fi promulgata.

In cazul in care Klaus Iohannis o promulga, legea va deveni operationala dupa 15 zile. Pana a ajunge in forma finala, timp de un an, aceasta lege a starnit controverse si dispute intre initiatori si autoritatile publice, pe de o parte,  si reprezentantii sistemului bancar, care a adus la limita isteriei ambelor tabere, niciuna neparand dispusa la compromisuri. Bancherii au avertizat ca este o lege neconstitutionala, cerand o serie de modificari, pe care initiatorii le-au contestat, considerandu-le, de asemenea, neconstitutionale.

In final s-a ajuns la un soi de armistitiu, legea aplicandu-se doar in cazul  creditelor mai mici de 250.000 de euro. De asemenea, darea in plata sa se aplica si celor aflati in executare silita, si celor la care executarea silita s-a incheiat. O alta disensiune a fost solutionata in sensul ca legea se va aplica doar in cazul in care creditul a fost contractat de consumator cu scopul de a achiziţiona, construi, extinde, moderniza, amenaja, reabilita un imobil cu destinaţie de locuinţă sau, indiferent de scopul pentru care a fost contractat, este garantat cu cel puţin un imobil având destinaţia de locuinţa.

Reamintim ca impotriva formei initiale a legii darii in plata nu au fost doar bancherii, ci si Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana, agentiile de rating, Consiliul Investitorilor Straini, Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei Asociatia “Salvati Copiii”, in vreme ce parlamentarii, organizatiile de sprijin a consumatorilor si o buna parte dintre cei care imprumutati in valuta, in special in franci elevetiei, au sprijinit acest demers legislativ.

In 18 decembrie 2015, presedintele Klaus Iohannis a trimis Parlamentului, spre reexaminare, Legea darii in plata, dupa ce legea fusese adoptata in 25 noiembrie de Camera Deputailor, ca for decizional. Proiectul a fost initiat de deputatul PNL Daniel Zamfir, la text lucrand si avocatul Gheorghe Piperea. Alti 139 de deputati si senatori de la toate partidele si-au pus semnatura pe proiect, ca initiatori.
Sa mai spunem ca practica mondiala in materie de “datio in solutum” este subtire, dar majoritatea tarilor in care o asemenea lege este in vigoare, cel care ia un imprumut de la banca spune din start daca ia in calcul darea in plata – caz in care dobanda bancii este mai ridicata. (E.T.)

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestEmail this to someoneBuffer this pageShare on TumblrShare on Yummly

Leave a Reply

%d bloggers like this: