SANTAJ! Un jurnalist a fost retinut de DNA, dupa ce a pretins bani unui candidat la functia de primar! Procurorii l-au prins in flagrant in timp ce primea suma de 2.500 de euro

_julien

Un jurnalist care a pretins bani unui candidat la functia de primar, garantand ca va castiga alegerile, a fost prins in flagrant de procurorii DNA in timp ce primea suma de 2.500 de euro. Directia Nationala Anticoruptie a anuntat, intr-un comunicat de presa, ca procurorii DNA – Serviciul Teritorial Targu Mures au dispus inceperea urmaririi penale si retinerea pentru 24 de ore, incepand cu data de 11 aprilie 2016, a suspectului Tanasa Julien, jurnalist, cu privire la savarsirea infractiunii de santaj.


Tribunalul Mures a decis, marti seara, luarea masurii controlului judiciar pentru pe o durata de 60 de zile fata de jurnalistul Tanasa Julien, impotriva caruia procurorii Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Targu Mures au dispus inceperea urmaririi penale pentru santaj.

Pe durata controlului judiciar, lui Tanasa i s-a interzis, printre altele, sa exercite profesia de jurnalist, sa desfasoare activitatea in exercitarea careia a savarsit fapta si sa se apropie de martorii din dosar sau sa comunice cu acestia direct sau indirect.

Conform procurorilor, in cursul lunii martie 2016, un candidat la primaria unei comune din judetul Mures, denuntator in dosar, a fost contactat de un intermediar, care i-a propus ajutorul unui jurnalist pentru a castiga alegerile locale din anul in curs, lucru cu care viitorul candidat a fost de acord.

Comunicatul DNA precizeaza ca, la data de 24 martie 2016, intr-un restaurant din Ludus, denuntatorul s-a intalnit cu suspectul Tanasa Julien pe care l-a recunoscut ca fiind acelasi jurnalist care, in urma cu 4 ani, l-a denigrat in publicatia sa, avantajandu-l si favorizandu-l pe contracandidat sa castige acele alegeri.

Cu ocazia acelei intalniri, potrivit comunicatului, suspectul i-a dat de inteles candidatului ca, pentru ajutorul dat atunci contracandidatului sau ar fi primit bani, insa nu a precizat ce suma primise de la persoana respectiva.

“In acelasi context, pentru a-i face acelasi serviciu, suspectul Tanasa Julien i-a cerut denuntatorului suma totala de 3.500 euro, asigurandu-l totodata ca va castiga fara dubiu alegerile cu ajutorul actiunilor sale pe care le va indrepta impotriva celui pe care-l ajutase sa devina primar in urma cu 4 ani. In continuare, suspectul Tanasa Julien i-a mai spus denuntatorului ca, in urma cu 4 ani, procedase in aceeasi maniera si cu alti candidati la functiile de primar din alte trei comune.

Ulterior, la inceputul lunii aprilie 2016, jurnalistul i-a transmis denuntatorului ca, in cazul in care nu ii va aduce suma de bani, redusa in urma negocierilor la 2.500 euro, va stabili o intelegere cu contracandidatul sau si va avea grija din nou ca acesta sa castige alegerile locale. De asemenea, denuntatorul urma sa fie denigrat din nou in publicatia electorala ce urma a fi difuzata in comuna respectiva, prin prezentarea unor fapte neadevarate, ori a unora adevarate, dar cu caracter compromitator”, se arata in comunicat.

DNA a subliniat ca, la data de 11 aprilie 2016, in conditiile stabilite la intalnirile anterioare, denuntatorul i-a remis suspectului Tanasa Julien suma de 2.500 euro pretinsa, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infractiunii flagrante.

In data de 05.07.2012, Judecatoria Targu Mures l-a condamnat pe Tanasa Julien (prin Hotararea  762/2012 ) la o pedeapsa de 3 ani inchisoare, cu suspendarea executarii pedepsei, pentru savarsirea a infractiunii de santaj, in perioada 25.05.2009 – 02.06.2009, impotriva unui barbat din Gheorgheni, judetul Harghita.

In acelasi dosar, impotriva acestuia a fost dictata si o pedeapsa de 9 luni inchisoare, pentru savarsirea, la data de 02.06.2009, a infractiunii de uz de fals, dar aceasta a fost contopita si s-a aplicat inculpatului pedeapsa cea mai grea, de 3 ani inchisoare. Potrivit portalului instantei, in temeiul art. 861 Cod penal, Judecatoria Targu Mures dispunea suspendarea sub supraveghere a executarii pedepsei de 3 ani inchisoare, pe durata unui termen de incercare de 7 ani.

In data de 1.10.2013, Curtea de Apel Targu Mures a respins ca nefondat recursul declarat de Tanasa Julien impotriva sentintei penale nr. 762 din data de 5.07.2012 din dosarul 7001/320/2009 al Judecatoriei Targu Mures.

Inainte de a fi retinut de procurorii DNA, Tanasa Julien a adunat semnaturi pentru a-si depune candidatura pentru fotoliul de primar al comunei Santana de Mures si si-a anuntat intentia de a candida prin publicatia periodica pe care o detinea. (V.E.)

 

One thought on “SANTAJ! Un jurnalist a fost retinut de DNA, dupa ce a pretins bani unui candidat la functia de primar! Procurorii l-au prins in flagrant in timp ce primea suma de 2.500 de euro

Leave a Reply