INARMARE! Ministerul Apararii cumpara pistolete in valoare de 3 milioane de euro! Printre ofertanti sunt asteptati austriecii de la Glock, dar si romanii de la Cugir

pistol MAPN

Dotarea politistilor cu pistoale  noi, de tip Glock, calibru 9 mm, proces inceput in ianuarie 2016, cand primele 100 de arme au ajuns la Politia Rutiera Bucuresti, a determinat si conducerea Ministerului Apararii Nationale sa ia in calcul schimbarea armamentului usor aflat in dotarea militarilor romani.


Astfel, pe portalul de licitatii e-licitatie.ro, Ministerul Apararii a postat un anunt de participare care vizeaza achizitia de pistolete, calibru 9 mm.

Numarul acestora ar urma sa fie de 6.796, contra unui pret de 14,135 milioane lei, fara TVA, armele urmand sa fie livrate intr-o perioada de 28 de luni, la Targoviste. Atribuirea se va face dupa criteriul pretului cel mai scazut.

“Pai, daca criteriul de baza e cine vine cu pretul cel mai scazut, cred ca cei de la Cugir ar avea prima sansa. Nu inseamna ca Glock n-ar fi mai bun la o adica, dar nu cred ca e mai ieftin decat Cugirul. Oricum cei de la Cugir nu prea s-au axat foarte mult pe pistoale ori pe inovatii gen polimeri speciali, dar cel putin la arme de asalt am inteles ca ultimele serii si modele de arme exportate in SUA, de exemplu, sunt considerate foarte bune pe acolo, au ridicat stacheta cel putin la controlul calitatii. Ramane de vazut”, si-a dat cu parerea unul dintre membrii forumului de discutii al militarilor, in timp ce alt specialist in armament considera ca Glock 17, generatia 4 vine cu prima sansa, intrucat Cugir nu produce pistoale cu cadru din polimer.

“Bineinteles, licitatia va fi castigata de Glock-ul austriac, care a avut numeroase deficiente si a fost scos din dotarea politiilor occidentale si acum s-au vazut cu stocuri mari si au destui fraieri in Est. Americanii au in dotare Beretta, pistoale bune si fiabile si noi cumparam rebuturi”, a replicat un alt cunoscator din domeniu.

Reamintim ca, in urma unei interpelari in Camera Deputatilor din toamna anului trecut, cand reprezentantii MAI au fost chestionati asupra motivelor care impiedica demararea procesului de modernizare a armamentului politistilor, Inspectoratul General al Politiei Romane a intocmit un necesar de fonduri financiare pentru urmatorii sapte ani (2016 – 2022), in vederea inlocuirii progresive a vechilor arme de serviciu – pistoalele calibrul 7,65 mm Md. 1974 (Carpati) – cu pistoale moderne utilizate de structurile de politie din alte state europene. Prima licitatie a fost castigata de producatorul austriac al pistoalelor Glock. (G.I.)

 

 

Leave a Reply