RITUAL! Drapelul de lupta al domnitorului Stefan cel Mare, transmis intre vechiul si noul presedinte al Asociatiei Moldovenilor din Banat! “A venit vremea sa predau stefeta!”, a spus Gheorghe Atudoroaie

apavaloaie

Traditionalul bal al moldovenilor care a avut loc, sambata seara, la restaurantul universitar din Complexul Studentesc, a fost marcat de un ritual mai putin intalnit la reuniunile asociatiilor culturale din capitala Banatului.


Drapelul de lupta al domnitorului Stefan cel Mare si Sfant a fost transmis de la un vechiul presedinte al Asociatiei Stefan cel Mare si Sfant, Gheorghe Atudoroaie, la noul reprezentant al moldovenilor din Timisoara, Gheorghe Mihai, pentru a simboliza continuitatea “luptei” pentru intarirea relatiilor culturale dintre Banat si Moldova.

“Dupa trei mandate de presedinte in fruntea asociatiei, a venit vremea sa predau stafeta unui moldovean mai tanar, care sa duca mai departe eforturile noastre pentru intarirea relatiilor cu Moldova obarsiilor noastre”, a precizat Gheorghe Atudoroaie, inainte de a saruta drapelul si a-l inmana noului presedinte. “Sper sa ma ridic la inaltimea unei asemenea misiuni. Va multumesc pentru increderea cu care m-ati creditat in aceasta functie”, a tinut sa multumeasca Gheorghe Mihai.

steag de lupta

Balul de caritate a adunat la un loc, si in acest an, peste 200 de moldoveni falosi din Timisoara si alte localitati ale Banatului, care au petrecut pana inspre dimineata pe ritmurile de-acasa cantate de noua stea a muzicii moldovenesti, Viorica Macovei. „Am venit cu drag la acest eveniment pentru a le canta celor ce si-au facut un rost in viata departe de casa. Dar, dupa cum stiti, sangele apa nu se face, iar moldovenii, oriunde ar fi, se gandesc cu drag la locurile unde s-au nascut, la cantecele si traditiile de-acasa. Dumnezeu m-a inzestrat cu aceasta voce, iar eu trebuie o daruiesc celor din jur”, a mentionat Viorica Macovei, inainte de a i se adresa trompetistului Cristi Ruscior – seful orchestrei din Suceava, prezenta la bal – cu traditionalul “Maestre, muzica!”. (G.I.)

Leave a Reply