MAFIA MEDICAMENTELOR! Medici din Timis implicati intr-o retea de testare pe pacientii “cobai” a unor medicamente neautorizate! De la mai multe spitale si cabinete medicale au fost ridicate inscrisuri si probe

s560x316_perchezitii

Politistii Serviciului de Investigare a Criminalitatii Economice din cadrul IPJ Timis au efectuat, marti dimineata, verificari operative, constand in ridicarea de inscrisuri si probe, de la o serie de unitati sanitare din Timisoara, care au fost implicate in derularea ilegala de studii clinice ce vizau autorizarea introducerii pe piata a unor medicamente aflate in faza de testare.


Descinderile la spitale au fost coordonate de procurori din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si fac parte dintr-o actiune mai ampla, desfasurata la nivel national, in timpul careia au fost efectuate 31 de perchezitii unitati sanitare aflate pe raza judetelor Arges, Botosani, Buzau, Brasov, Cluj, Constanta, Dambovita, Dolj, Iasi, Mures, Neamt, Prahova, Suceava, Sibiu, Timis si Vrancea.

De asemenea, s-au efectuat 26 de perchezitii la cabinetele unor medici aflate pe raza municipiului Bucuresti si a judetelor Arad, Cluj, Constanta si Dolj, precum si la sediile si punctele de lucru a 5 societati comerciale cu profil medical care reprezentau interesele sponsorilor. “Din actele de urmarire penala efectuate pana in prezent a rezultat ca mai multi angajati din sistemul sanitar desfasoara activitati nelegale constand in derularea unor studii clinice cu incalcarea prevederilor legale in materie, fapte cu potential generator de riscuri in ceea ce priveste autorizarea intrarii pe piata a unor medicamente ce afecteaza negativ starea de sanatate a populatiei”, ne-au comunicat procurorii.

Medicii vizati de anchetatori, printre care si un medic psihiatru din Arad, au administrat pacientilor medicamente aflate in faza de testare, iar efectele acestora erau monitorizate si notate in fisele de observatie care ajungeau la sponsori. In situatia in care pacientii nu raspundeau la medicamentul testat, pentru a fi mentinuti in studiu, li se administrau medicamente continand substante neadmise in protocolul de studiu, iar pentru a ascunde acest fapt, probele biologice atribuite pacientilor nu erau recoltate de la acestia, ci de la cadrele medicale ale sectiei.

“La externare, pacientilor inrolati in studiu li se intocmeau doua seturi de documente: unele reale, care consemnau includerea in studiu, diagnosticul și tratamentul experimental administrat și altele contrafacute care se inmanau pacientului și care prevedeau administrarea unui tratament clasic, fara a se mentiona includerea pacientului in studiu”, mai spun procurorii.

In cauza se efectueaza cercetari sub aspectul savarsirii infractiunilor de luare de mita, abuz in serviciu, fals intelectual si fals material in inscrisuri oficiale. (G.I.)

 

Leave a Reply