LISTA RUSINII! Datornicii pot da ANAF in judecata, dupa publicarea listei cu datoriile persoanelor fizice! “Informatiile ce pot duce la identificarea unui cetatean, sunt date cu caracter protejat”, spun avocatii

anaf

ANAF risca 180.000 de procese dupa ce a publicat lista cu datornicii persoane fizice, deoarece numele si prenumele, alaturi de alte informatii ce pot duce la identificarea unui cetatean, sunt date cu caracter protejat, a declarat avocatul Adrian Cuculis.


“Lista rusinii, marca ANAF, o sa atraga dupa sine procese civile. Legea 677/2001 a fost analizata recent de Inalta Curte de Casatie si Justitie, care a stabilit in mod clar ca numele si prenumele, alaturi de alte date ce pot duce catre identificarea unui cetatean, sunt date cu caracter sensibil/protejat. ANAF risca, prin imprudenta facuta, sa se pricopseasca cu 180.000 de procese”, a spus avocatul.

Cuculis a adaugat ca cei trecuti pe lista au tot dreptul sa se adreseze justitiei, conform legii 677/2001. “ANAF, in loc sa stea sa intocmeasca liste, ar face bine sa ii execute pe datornicii de lux. Fiindca faptul ca se stie ca cineva este dator nu duce catre recuperarea banilor”, a adaugat avocatul Adrian Cuculis.

Conform Legii 677/2001, prelucrarea codului numeric personal sau a altor date cu caracter personal avand o funcţie de identificare de aplicabilitate generala poate fi efectuata numai daca persoana vizata si-a dat in mod expres consimtamantul sau prelucrarea este prevazuta in mod expres de o dispozitie legala. Incalcarea acestor reguli poate duce, in cel mai bun caz, la amenzi cuprinse intre 10.000 si 25.000 de lei.

Lista cu persoanele fizice care figureaza cu restante la Fisc mai mari de 1.500 de lei, la data de 31 martie 2016, si neachitate pâna in prezent, contine 187.230 de contribuabili, care totalizeaza obligatii fiscale restante de 3,4 miliarde de lei, rezultate inclusiv din activitati economice independente sau profesii libere.

Lista a fost publicata luni de Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF).

Potrivit institutiei, din totalul restantelor se pot recupera, la aceasta data, circa 2,3 miliarde de lei (67,6%).

One thought on “LISTA RUSINII! Datornicii pot da ANAF in judecata, dupa publicarea listei cu datoriile persoanelor fizice! “Informatiile ce pot duce la identificarea unui cetatean, sunt date cu caracter protejat”, spun avocatii

  1. Legea 677 nu prea cred ca avea nevoie de analiză, la un anumit paragraf, datele cu caracter personal pe care le protejează fiind enumerate clar..

Leave a Reply