LISTA RUSINII! Fiscul, amendat cu 16.000 de lei pentru ca a incalcat legea prin dezvaluirea unor date cu caracter personal! Urmeaza procesele cu datornicii

anaf

Fiscul a primit doua amenzi in valoare totala de 16.000 de lei pentru ca, prin publicarea pe internet a listelor rusinii cu datornicii persoane – fizice, a incalcat legea! Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal  (ANSPDCP) a sanctionat, de fapt, doua incalcari ale legii de catre Fisc: publicarea datelor si pe alt site decat cel al ANAF si neinformarea completa a persoanelor vizate.


ANAF a publicat, pe 16 mai, lista cu datornicii persoane fizice care aveau restante mai mari de 1.500 lei la data de 31 martie. Lista a fost contestata pentru ca, paradoxal, contine date inexacte despre mai multi contribuabili care isi achitasera restantele la Fisc.

Intr-un comunicat oficial de presa, ANSPDCP a anuntat declansarea unei investigatii din oficiu la ANAF.

Incepand cu data de 17 mai 2016, Autoritatea Naţionala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal a dispus efectuarea unei investigaţii din oficiu la Agenția Naționala de Administrare Fiscală – A.N.A.F., ca urmare a publicarii in 16 mai 2016, pe Internet, a listei cu 187.230 contribuabili – persoane fizice cu restanțe fiscale mai mari de 1.500 lei la 31 martie 2016.

In urma finalizării controlului, la data de 23 mai 2016, Autoritatea naționala de supraveghere a constatat savarsirea urmatoarelor fapte:

1. ”Prelucrarea nelegala a datelor cu caracter personal”, intrucat Agenția Naționala de Administrare Fiscala, cu sediul de mai sus, a prelucrat și publicat pe alt site de Internet, decat pe propria pagina de Internet, contrar prevederilor Codului de procedură fiscala și Ordinului A.N.A.F. nr. 558/2016, cu modificările ulterioare, o lista a persoanelor fizice care nu și-au achitat obligațiile fiscale restante, organizata in funcție de cuantumul cel mai mare al datoriilor, datele nefiind exacte și actualizate la data publicarii (16 mai 2016), in conformitate cu situația reala a achitarii debitelor de catre anumite persoane fizice din respectiva lista;

2. ”Prelucrarea nelegala a datelor cu caracter personal”, intrucat Agentia Nationala de Administrare Fiscala, cu sediul de mai sus, nu a asigurat informare completa a persoanelor ale caror date personale au fost publicate la data de 16 mai 2016, nici prin notificarile prealabile trimise prin poșta, nici in cadrul informațiilor publicate pe site-ul ANAF, conform constatarilor.

Pentru faptele constatate, au fost aplicate urmatoarele sanctiuni:
1. Amenda in cuantum de 11.000  lei
2. Amendă in cuantum de 5.000 lei

In consecinta, Autoritatea nationala de supraveghere a sanctionat Agentia Nationala de Administrare Fiscala cu amenda contraventionala in cuantum total de 16.000 RON, pentru incalcari ale prevederilor Legii nr. 677/2001. (V.E.)

Leave a Reply