PRIMELE RETINERI! Sefa Sectiei de Psihiatrie a Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Arad a fost ridicata de procurori! Prof. dr. Delia Marina Podea este suspecta de implicare in mafia medicamentelor si facea teste neautorizate pe bolnavi

Delia-Marina-Podea

Sefa Sectiei de Psihiatrie a Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Arad, prof. dr. Delia Marina Podea, cadru didactic la Universitatea de Vest “Vasile Goldis” din Arad, a fost ridicata, marti dupa-amiaza, de anchetatori si dusa la audieri.


Masura a fost luata de procurori in urma descinderii care a durat mai multe ore, atat la unitatea medicala pe care aceasta o conduce, cat si la cabinetul privat si la domiciliul acesteia. In urma perchezitiei efectuate la locuinta prof. dr. Delia Podea, anchetatorii ar fi ridicat calculatoarele existente si, de asemenea, mai multe tablouri de valoare.

Politistii au efectuat, marti, 26 de perchezitii la cabinetele unor medici cercetati pentru fapte de coruptie si au ridicat inscrisuri si probe de la 31 de unitati sanitare din 16 judete, intr-un dosar instrumentat de Directia de Investigare a Criminalitatii Economice din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane (IGPR).

Medicii vizati de descinderile efectuate sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie sunt cercetati pentru luare de mita, abuz in serviciu, fals intelectual si fals material in inscrisuri oficiale, potrivit unui comunicat al IGPR.

Conform unui comunicat de presa al Parchetului General, din cercetarile efectuate a reiesit ca un medic psihiatru de la un spital din Arad, avand si calitatea de cadru didactic la o universitate din acelasi oras, a solicitat si a primit sume de bani de la persoane interesate sa figureze cu internari in cadrul Sectiei de Psihiatrie, in vederea intocmirii ulterioare a unor dosare de pensionare pe caz de boala.

In realitate persoanele in cauza nu sufera de afectiuni psihice, insa, in schimbul sumelor de bani oferite medicului, acesta ii inregistra in evidentele medicale ale spitalului, figurand fictiv atat cu internare, cat si cu tratament de specialitate. Anchetatorii mai arata ca majoritatea acestor persoane nu ramaneau internate in spital si nici nu urmau tratamentul prescris.

Mai mult, unora dintre pacienti le conditiona internarile fictive de participarea la studiile clinice pe care acelasi medic le conducea. Scopul acestui demers era obtinerea, pentru sine, de sume suplimentare de bani, intrucat retributia medicului pentru derularea acestor studii se cuantifica in functie de numarul de pacienti inrolati.

Din probatoriul administrat pana in prezent a reiesit faptul ca medicul psihiatru, utilizand ascendentul moral si profesional de care beneficiaza in relatia cu medicii rezidenti ai Sectiei de Psihiatrie, carora le este indrumator de rezidentiat, ii determina si ii constrangea pe acestia sa savarseasca astfel de ilegalitati. Studiile clinice erau efectuate fara consimtamantul informat al subiectilor, fiind consemnate in documentele intocmite aspecte necorespunzatoare adevarului referitoare la diagnostic, starea de sanatate a pacientilor, tratamentul urmat si efectele acestuia. (G.I.)

Leave a Reply