TERMEN FINAL! Dezincriminarea abuzului in serviciu, la mana judecatorilor din Curtea Constitutionala! “Unii au o placere sadica sa puna catuse!”, spune Traian Basescu, cu trimitere directa la sefa DNA

zegrean-ccr

Curtea Constitutionala a Romaniei se va pronunta, maine, in controversata problema a abuzului in serviciu, in conditiile in care, in ultimele zile, in spatiul public au fost lansate diferite puncte de vedere vizavi de dezincriminarea acestei infractiuni.


Pana si presedintele Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean, a dat declaratii pe aceasta tema, afirmand ca aceasta infractiune a fost introdusa in Codul penal in timpul comunismului si acolo a ramas. “Este destul de complicat, nu am luat o decizie, lucrurile sunt in studiu la Curte. In Europa, din cate am verificat si am constatat, mai sunt 12 tari care sanctioneaza cu inchisoarea abuzul in serviciu, restul nu sanctioneaza. Adica nu-l sanctioneaza cu inchisoarea. Sunt tari in care li se interzice sa mai poata sa ocupe functii publice pe o anumita perioada de timp, dar la noi s-a mers pe aceasta varianta. In Codul penal este definita infractiunea ca atare si este stabilita o sanctiune, in Legea 78 este practic o agravanta a pedepsei stabilite in Codul Penal. Aici este problema – avem doua infractiuni de abuz in serviciu definite sau este aceeasi infractiune de abuz in serviciu definita si acolo este o agravanta, dar asta nu ar fi un capat de tara”, a spus Zegrean.

Pe de alta parte, sefa DNA, Laura Codruta Kovesi combate ideea de dezincriminare a abuzului in serviciu. “Daca infractiunea de abuz in serviciu dispare din legislatia noastra, functionarii isi vor indeplini atributiile dupa ureche si nu dupa lege. Si trebuie sa ne gandim daca suntem pregatiti ca fiecare functionar sa actioneze cum isi doreste, fara a-l putea investiga”, a spus Laura Codruța Kovesi, cu precizarea ca DNA are in lucru nu mai putin de 865 de dosare pentru abuz in serviciu.

In acest razboi al declaratiilor, nu putea lipsi fostul presedinte Traian Basescu, sustinatorul divelor de Cotroceni care au declansat lupta pentru dezincriminarea acestei infractiuni, Alina Bica si Elena Udrea. “Este o afirmatie propagandistica si mincinoasa. E dincolo de orice limita sa faci asemenea observatii sau sa incerci sa intimidezi Curtea Constitutionala spunand ca se inchid 865 de dosare. Unii au o placere sadica sa puna catuse. Din aceasta placere, ii vezi pe unii la televizor – unii, unele – cand vorbesc de catuse, li se zdruncina tot trupul de bucurie. Ca sa fie abuz in serviciu, trebuie sa fie intentie, trebuie sa fie incalcarea legii, trebuie sa fie folos necuvenit. Asta este presiune incorecta pe Curtea Constitutionala”, a rabufnit Basescu, cerand reglementarea precisa a termenului “defectuos” care apare in definitia abuzului in serviciu.

In situatia in care abuzul in serviciu va fi dezincriminat, este foarte posibil sa asistam la revenirea la viata a zeci de politicieni care s-au autosuspendat din anumite demnitati publice, tocmai pentru a se pune la dispozitia procurorilor DNA. (G.I.)

 

 

Leave a Reply