ALERTA! Dosare penale pentru alegatorii din Timis care-si schimba resedinta pentru a-si “vinde” votul! Duminica, primele alegeri in care cartile de identitate vor fi scanate

carte-de-identitate

Politistii au verificat, de la inceputul campaniei electorale si pana in prezent, 98% dintre persoanele care si-au schimbat resedinta in mod repetitiv, fiind intocmite 18 dosare penale pentru fals in inscrisuri sub semnatura privata, uz de fals, fals intelectual, fals in declaratii si coruperea alegatorului si aplicate 146 de sanctiuni contraventionale.


De altfel, prefectul de Timis, Mircea Bacala, a atras atentia ca, in unele localitati, numarul alegatorilor a crescut in perioada preelectorala si cu 100 de persoane, cum ar fi Secas sau Bara, iar aceste “detasamente” de rezidenti temporari pot inclina balanta scorului final la alegeri.

Politistii au desfasurat si o serie de activitati preventive in cadrul campaniei “Tu votezi! MAI te informeaza!”, prin intermediul carora cetatenii au primit recomandari in legatura cu procesul electoral – sa detina documente de identitate valabile, sa nu accepte mita electorala si sa respecte confidentialitatea votului, precum si informatii cu privire la principalele prevederi legale referitoare la alegeri, contraventiile si infractiunile prevazute de Codul penal, precizeaza, miercuri, IGPR intr-un comunicat presei.

Actiunile Politiei Romane vor continua si in perioada urmatoare, in sistem integrat, alaturi de celelalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne.

Reamintim ca alegerile locale de duminica vor fi primele la nivel de tara in care procesul de vot va fi informatizat cu ajutorul STS. In fiecare din cele peste 18.600 de sectii de votare din tara va exista cate un operator care va scana cu cate o tableta CNP-urile celor care vor sa puna stampila pe buletinele de vot. In cazul unei tentative de vot multiplu sau ilegal, sistemul va alerta atat personalul din sectia de votare, cat si politia. In plus, informatiile colectate vor fi transmise in timp real la “centru”, prezenta va fi mult mai usor de raportat in ziua votului, iar rezultatele vor fi gata de publicare la doar cateva ore dupa inchiderea urnelor. (E.T.)

 

Leave a Reply