FILIERA ROLEX! 18 politisti de frontiera de la Vama Moravita, retinuti de procurorii DIICOT! Prin vama se putea trece orice, inclusiv arme, contra unei spagi modice

moravita_retineri

Procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Timisoara au retinut 26 de persoane, dintre care 18 sunt politisti de la PTF Stamora-Moravita, acuzati de coruptie, contrabanda, dar si sprijinirea traficului de migranti sau a unor infractori dati in urmarire generala si care erau lasati sa treaca frontiera.


Marti, DIICOT a efectuat 41 de perchezitii atat la punctul de trecere a frontierei Stamora-Moravita, cat si la domiciliile unor politisti, acuzati cat primeau mitat de la grupari care se ocupau, in special, cu contrabanda de tigari, dar si cu alte produse.

In acest caz se efectueaza cercetari fatat de 80 de persoane, sub aspectul savarsirii infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat, contrabandat, complicitate la contrabandat, luare de mita si dare de mita.

Potrivit DIICOT, politistii de frontiera din PTF Stamora-Moravita, sub coordonarea sefului de punct – Gabriel Ionut Furcea – si a sefilor de ture, s-au constituit si actionau in mod coordonat, in scopul comiterii unor infractiuni de coruptie, pentru a obtine beneficii materiale, care erau impartite intre politisti, prin neindeplinirea indatoririlor de serviciu privitoare la supravegherea si controlul trecerii frontierei de stat, respectiv prevenirea si combaterea faptelor specifice criminalitatii transfrontaliere, in special a infractiunilor de contrabandat, precum si a contraventiilor savarsite in zona lor de competentat.

Anchetatorii sustin ca activitatile ilicite desfasurate prin PTF Moravita nu vizau doar actiunile de contrabanda, ci si sprijinirea traficului de migranti; favorizarea unor infractori dati in urmarire generala, prin permiterea accesului acestora nestingherit peste frontiera de stat; omiterea constatarii, contra unor sume de bani, a oricaror abateri de natura contraventionala inregistrate la momentul trecerii frontierei si, nu in ultimul rand, atunci cand nu putea fi constatata nicio neregula, prin pretinderea de sume de bani de la persoanele care tranzitau frontiera, invocandu-se o asa-numitat “traditie”, careia calatorii trebuiau sa i se supuna.

rolex

Astfel, politistii de frontierat protejau contrabandisti “de anvergurat”, care aduceau tigari in tara cu tirul, primind in schimb bani ca mita in mai multe locatii din Serbia.

De asemenea, politistii au fost implicati si in protejarea unei grupari care aducea ceasuri de contrabanda Rolex din Serbia, obiectele de lux urmand sa fie vandute pe piata neagra din Germania.

Procurorii mai arata ca discutiile dintre agenti dovedesc si un alt aspect deosebit de grav. Prin aceasta “bresa” in frontiera UE, politistii erau dispusi sa gireze introducerea in tara, respectiv in Comunitatea Europeana, a aproape orice, in schimbul unor sume de bani, inclusiv substante periculoase sau interzise la detinere, cum ar fi droguri, materiale explozive sau toxice, arme si munitie. (V.E.)

Sursa foto: romaniatv.ro

 

Leave a Reply