MITA ELECTORALA! Candidat PSD la functia de primar, retinut pentru mituirea alegatorilor! Oferta sa – 100 de lei pentru un vot, acceptata de circa 60 de persoane

mita-electorala

Dupa ce, la primele ore ale diminetii, un jurnalist din Vaslui s-a ales cu dosar penal pentru ca si-a fotografiat votul si l-a postat pe o retea de socializare, procurorii au navalit si in zona sectiilor de votare din tara, pentru a combate fenomenul infractional de mita electorala.


Astfel, primul candidat pentru functia de primar prins in flagrant de anchetatori, in timp ce oferea bani alegatorilor pentru a pune stampila pe numele sau, apartine PSD si, paradoxal, este din comuna natala a comisarului european Corina Cretu.

Candidatul PSD din Napradea, o comuna din judetul Salaj, a fost retinut de procurorii de la Parchetul  de pe langa Tribunalul Salaj, pentru mituirea alegatorilor.

Vasile Ianc este candidat al partidului pentru functia de primar al comunei Napradea si a fost prins in timp ce mituia mai multi alegatori cu suma de 100 de lei.

”Oferea cate 100 de lei alegatorilor pentru ca acestia, in cursul zilei de duminica sa isi puna votul in dreptul numelui sau. Toti patru alegatorii care au fost prinsi la momentul respectiv de organele de ancheta au recunoscut ca au primit cate 100 de lei”, spune o sursa judiciara.

Din datele adunate de procurori a rezultat faptul ca sunt mult mai multe persoane care au primit cate 100 de lei, cifra acestora ridicandu-se la aproape 60. De asemenea, Gheorghe Baba-Iana, primarul din comuna Chiojdeanca, judetul Prahova, este cercetat pe politisti dupa ce a oferit mita electorala 50 de lei si doua sticle cu tuica.

Fapta s-a petrecut pe data de 3 Iunie, seara, fiind reclamata de catre un contracandidat. Edilul, candidat la primarie din partea PSD a mers acasa la o localnica, oferindu-i bunurile in schimbul unui vot. Politistii efectueaza cercetari privind savarsirea infractiunii de corupere a alegatorilor, urmand ca dosarul sa fie inaintat catre parchet.

Conform art. 55, al. 1 din Legea 35, care se referă la sancţiunile care privesc “mita electorală”, tentativa, promisiunea si darea de bani si obiecte de folosinta in scopul determinarii alegatorilor pentru a vota intr-un fel sau altul, se pedepseste cu inchisoare de la sase luni la 5 ani. (E.T.)

 

Leave a Reply