SELECTIE! Actorii Teatrului National din Timisoara, prezenti la Festivalul National de Teatru cu trei spectacole! Debutul regizoral al lui Radu Jude, Scene dintr-o casnicie, remarcat si de teatrologi

Meteorul

Teatrul National din Timisoara a primit cu mare satisfactie rezultatul selectiei oficiale a spectacolelor care vor alcatui programul celei de-a XXVI-a editii a Festivalului National de Teatru. Astfel, trei  dintre cele 40 de titluri propuse de teatrologul Marina Constantinescu, selectionerul FNT, apartin Nationalului timisorean: Meteorul de Friedrich Dürrenmatt, in regia lui Mihai Maniutiu, Prin vis, un spectacol de Pál Frenak pe scenariul lui Mátyas Varga si Scene dintr-o casnicie, de Ingmar Bergman, in regia lui Radu Jude.


Aceasta tripla selectie este cu atat mai valoroasa cu cat vine sa certifice o data in plus optiunile estetice ale Teatrului National privind regizorii care semneaza spectacolele selectionate si reconfirmarea unei trupe care poate raspunde deopotriva unei extraordinare diversitati tematice si unor universuri stilistice extrem de particulare.

Daca  eclectismul rafinat care defineste teatrul lui Mihai Maniutiu s-a materializat intr-o comedie neagra cu antieroi, hipersensibilitatea coregrafului franco-maghiar Pál Frenak alcatuieste un construct teatral din miscare si din imagini. Nu in ultimul rand, Teatrul National priveste cu emotie selectionarea spectacolului Scene dintr-o casnicie, ca o extraordinara confirmare a debutului in teatru a regizorului care, prin Ursul de argint castigat la Festivalul International de Film de la Berlin, ca si prin numeroasele premii obtinute anterior a marcat istoria cinematografica romaneasca a anilor 2000, precum si a capacitatii actorilor Teatrului National din Timisoara de a da consistenta scenica lumii imaginate de Radu Jude.

PRIN VIS 58_resize

„Sunt extrem de bucuroasa – si surprinsa, in aceeasi masura – de selectionarea celor  trei spectacole ale Nationalului timisorean. Sunt trei dintre cele zece propuneri  ale stagiunii 2015 – 2016 si am convingerea ca, in mod just, aceasta selectie atrage atentia asupra locului pe care il are Teatrul National din Timisoara in galeria teatrelor publice de referinta din Romania – prin spectacolele sale, prin regizorii care i s-au alaturat, prin actorii care au creat personaje extraordinare. Poate cea mai importanta oportunitate  pe care o ofera participarea spectacolelor Meteorul, Scene dintr-o casnicie si Prin vis la Festivalul  National de Teatru este faptul ca astfel putem largi considerabil aria de adresabilitate a acestora.  In conditia esentiala a teatrului ca arta vie, spectacolul este un moment irepetabil care presupune impactul, implicarea si interactiunea emotionala, intelectuala, senzoriala si, uneori, fizica dintre actori si public. De aceea am convingerea ca perceptia spectacolului de teatru trebuie sa fie complet nemediata de inregistrarea video a acestuia si sunt increzatoare ca urmatoarele editii se vor orienta din nou spre vizionarea spectacolelor in sala de teatru, in energia intalnirii dintre toti creatorii spectacolului, inclusiv publicul. Spectacolul de teatru are loc in timpul intalnirii dintre oamenii de pe scena cu cei din sala, si desigur ca astfel selectionerul  spectacolului de teatru are sansa celor mai potrivite perceptii, atat de diferite de  imaginea intermediata a camerelor de filmat, oricat ar fi de performante. Asteptam cu nerabdare intalnirea publicului din Festival cu creatiile spectacolelor Teatrului National din Timisoara”, declara Ada Lupu Hausvater, managerul Teatrului National din Timisoara.

Foto: Adrian Paclisan

Leave a Reply