BREAKING NEWS! Procuroarea Loredana Macrea, care a clasat dosarul agresiunii violente comise de interlopi mascati asupra a doi soti din Timisoara, si-a cerut transferul la Parchetul Sannicolau Mare     Procurorii DNA cer ca pedepsele din dosarul in care Sebastian Ghita este judecat pentru mita, spalare de bani si santaj sa fie executate in "regim de detentie efectiva"    Tinerii cu varste sub 26 de ani, fara un loc de munca, ar putea accesa un credit de pana la 40.000 de lei, cu dobanda subventionata de stat si garantat in proportie de 80% de Fondul de Garantare    Un barbat in varsta de 42 de ani, cunoscut cu afectiuni psihice, si-a dat foc in fata unui centru pentru copii si mame din Hunedoara     Cel putin 200 de judecatori si procurori au protestat, sambata, in fata Curtii de Apel Bucuresti, nemultumiti de modificarile aduse legilor justitiei     Liviu Dragnea vorbeste despre suspendarea presedintelui Klaus Iohannis, ca replica la plangerea penala in care premierul PSD este acuzat de inalta tradare: Nu vom sta cu mainile in san

CRONICA FEST-FDR! Festivalul European al Teatrului de la Timisoara propune si-n acest an spectacole extrem de apreciate de public! Cap de afis, piese dramatice de Ionesco si Cehov (P)

sala 2

Teatrul National din Timisoara anunta organizarea editiei 2016 a Festivalului European al Spectacolului – Festivalul Dramaturgiei Romanesti, si finalizarea selectiei spectacolelor care vor compune modulul FDR al FEST-FDR.

FEST-FDR imbraca haine de toamna, fiind programat in perioada 24 – 30 septembrie.

Modificarea perioadei cu care publicul s-a familiarizat in ultimii ani a fost dictata de dificultati birocratice care au ingreunat finalizarea sectiunii FDR, modulul de traditie al acestui festival al carui concept il reprezinta intalnirea si dialogul dintre cele doua sectiuni: spectacole pe texte romanesti de teatru (FDR) si spectacole internationale si spectacole in aer liber (FEST).

La fel ca in anii precedenti, sectiunea dedicata spectacolului de teatru pe text romanesc – FDR – urma sa propuna o panoramare a anului teatral anterior. Trebuie precizat ca selectia realizata de teatrologul Oana Bors a trebuit sa tina cont si sa se adapteze impunerilor financiare ale acestei editii si, in consecinta, reprezinta cu precadere un punct de vedere, si mai putin o imagine detaliata a anului teatral scurs de la precedenta editie a festivalului.

Selectia modulului FDR2016 aduce laolalta  nume majore ale dramaturgiei romanesti – de la Eugène Ionesco sau Mihail Sebastian – la autori contemporani, cum ar fi Peca Stefan, Elise Wilk, Bogdan Georgescu, Csaba Székely, Radu Iacoban etc.

Selectia modulului FDR reuneste urmatoarele titluri:

LECTIA, de Eugène Ionesco, regia Mihai Maniutiu, Teatrul National „Radu Stanca” Sibiu

STEAUA FARANUME, de Mihail Sebastian, regia Victor Ioan Frunza, Centrul Cultural pentru UNESCO – Casa Balcescu

ANTISOCIAL, de Bogdan Georgescu, regia Bogdan Georgescu, Teatrul National „Radu Stanca” Sibiu

PISICA VERDE, de Elise Wilk, regia Bobi Pricop, Teatrul „Luceafarul” Iasi

AI MEI ERAU SUPER, regia Cristian Ban, Teatrul  Clasic „Ioan Slavici” Arad

ANUL DISPARUT. 1989 de Peca Stefan, regia Ana Margineau, Teatrul Mic Bucuresti

CASA CU PISICI, de Radu Iacoban, regia Radu Iacoban, Teatrul Mic Bucuresti

TIHNA, de Attila Bartis, regia Radu Afrim, Teatrul National Targu Mures – Compania „Tompa Miklos”

SECRETUL FERICIRII, de Alexandru Popa, regia Vlad Zamfirescu, Godot Café Teatru si Asociatia Catharsis

MaRó de Csaba Székely, regia Andi Gherghe, Studio Yorick, Targu Mures

SHAKESPEARE PENTRU ANA, un spectacol de Luminiţa Tacu, Centrul de Arte „Coliseum” , Chişinau

ROMO SAPIENS, un spectacol de Kincses Réka, Alina Nelega, Teatrul Heimathafen din Berlin, alaturi de Asociatia SüdOst Europa Kultur e.V., Teatrul National Targu Mures, Asociatia Romo Sapiens-Rudy Moca

Modulul FEST propune urmatoarele titluri:

PESCARUSUL, dupa A.P. Cehov, regia Yaroslav Fedoryshyn, Teatrul Voskresinnia, Liov, Ucraina (spectacol in aer liber)

SUMMIT_ 2.0, compania Osmego Dnia, Polonia (spectacol in aer liber)

KORI KORI, compania Oposito, Franta (spectacol in aer liber)

SALONUL 6. UNDERGROUND, Kiev Modern Ballet (Ucraina).

 

Leave a Reply

%d bloggers like this: