MECI UNIC! Derbyul cartierului Fabric din Timisoara implineste 80 de ani! Casatoritii vs necasatoriti, o intalnire de suflet intre generatiile fotbalului banatean

meci1

Cartierul Fabric din Timisoara este in fierbere, pentru ca toata lumea se pregateste de un meci de fotbal unic in Europa, cel mai vechi derby la nivel de amatori din Romania.


Partida de fotbal dintre casatoritii si necasatoritii din cartier, plus invitatii de onoare, o autentica gala a fotbalului timisorean, se disputa inca din 1936, cu o pauza de aproape un deceniu in timpul si dupa al II-lea razboi mondial, si reprezinta, de fapt, o intalnire de suflet dintre generatiile de fotbalisti care si-au exersat talentul pe stradutele din cel mai vechi cartier al Timisoarei. “Acest meci de traditie al Timisoarei a pornit de la un pariu dintre tinerii si veteranii din cartier si s-a jucat, acum 80 de ani, cu o minge facuta din carpe. In Fabric au locuit, de-a lungul timpului, o serie de celebritati fotbalistice de la Ripensia, Chinezul, Progresul, CFR, Poli Timisoara, dar si alti jucatori care au fost luati de echipele mari precum Steaua, Rapid sau Dinamo. In primii ani, datorita faptului ca tinerii renuntau la burlacie foarte repede, pe la 20-21 de ani, echipa casatoritilor era mult mai puternica. Cu timpul, meciurile au devenit mai echilibrate, iar burlacii au inceput sa si castige”, spune Mitica Bulzan, unul dintre organizatorii intalnirii.

De-a lungul timpului, pe stadionul din Plopi si-au “incrucisat” ghetele cu crampoane jucatori de echipa nationala, cum a fost Rotariu sau Codrea, capriciosul Mima Giuchici, tenacele Florin Batranu, dar si numerosi fotbalisti cu zeci de meciuri in prima liga.

meci 2

 

La editia din acest an sunt asteptati, din nou, Iosif Rotariu si, posibil, nepotul sau, Dorin, de la Dinamo, care vor juca in echipe adverse, dar si alti veterani de la Poli sau alte echipe din oras.

Se vor acorda cupe, diplome si plachete jubiliare, in conditiile in care se aniverseaza 80 de ani de la primul meci. De buna desfasurare a ostilitatilor pe teren, dar si ambianta gastronomica a reprizei a III-a, se va ocupa Mitica Bulzan, patronul clubului Pago din Timisoara.

Jucatorii vor participa la o masa in cadrul careia invinsii vor primi din partea organizatorilor si traditionalul morcov, din care vor fi nevoiti sa guste cu totii.

Meciul se va desfasura pe stadionul din cartierul Plopi, sambata, de la ora 18, si va fi arbitrat de cea mai buna brigada de arbitri din Timisoara. (C.R.)

 

Leave a Reply