EXCLUSIV! Prima localitate din Timis unde s-au implementat noile carti funciare este Ortisoara! Localitatea a fost masurata la centimetru de topografii de la Procad

arthur ursu

Programul national de cadastru si carte funciara, in curs de implementare si in judetul Timis, a inregistrat o premiera absoluta pentru zona de vest. Prima localitate in care lucrarile de cadastru au fost finalizate in proportie de suta la suta este Ortisoara, toate proprietatile imobiliare, publice si private, fiind identificate, masurate si inregistrate de catre specialistii firmei Procad Timisoara.


“Patrimoniul public si privat al localitatii Ortisoara, respectiv a satelor Ortisoara, Calacea, Cornesti si Seceani, a fost reevaluat si inregistrat in sistemul integrat de cadastru si carte funciara de la nivelul intregii tari. Asteptam documentatia de la Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara Timis, pentru a stabili noile cote de impozitare, in raport cu suprafata si valoarea imobilelor. Aceasta lucrare a fost de mare importanta pentru comuna noastra si ne bucuram ca suntem prima localitate din judet cu o situatie a proprietatilor imobiliare, intravilane si extravilane, foarte clara”, ne-a declarat primarul Aleodor Gheorghe Sobolu.

Conform masuratorilor efectuate de Procad, pe cele 14.563 de hectare ale localitatii Ortisoara s-au identificat si masurat 9.642 de imobile, terenuri si cladiri.

De altfel, Ortisoara este una dintre cele mai intinse Unitati Administrativ Teritoriale din tara, unde se desfasoara lucrari de inregistrare sistematica a imobilelor, fiind depasita doar de UAT Dorna Candrenilor, din judetul Suceava, cu 19.236 de hectare, si UAT Sinca, din judetul Brasov, cu 18.235 de hectare.

Programul national de cadastru si carte funciara este gestionat, in Timis, de Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara, unde exista o evidenta clara a procentului de implementare a noii Carti Funciare pe raza judetului. “Ortisoara este prima localitate unde lucrarile s-au finalizat in proportie de suta la suta, inclusiv cu solutionarea contestatiilor. Urmeaza sa le trimitem documentele in cateva zile, dupa ce Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara emite ordinul de inchidere a vechilor evidente cadastrale”, ne-a declarat directorul OCPI Timis, Arthur Ursu.

Lucrarile de identificare si masurare a proprietatilor s-au terminat si in Lenauheim si Sanandrei, unde urmeaza receptia finala, dar si la Secas si Balint. In 2-3 luni, se vor deschide noi “fronturi” cadastrale la Bara si Bethausen. “Incepand de la 1 august, vom avea bani alocati pentru toate comunele din judet, cate 30.000 de euro, din bugetul agentiei, pentru contractarea pe plan local a firmelor care sa faca masurarea proprietatilor”, a anuntat Arthur Ursu, care a facut un apel la cetateni sa sprijine aceste lucrari, altfel va fi foarte greu.

“Nu-i costa nimic! Oamenii trebuie sa sprijine aceste echipe care le vor masura proprietatile, sa le puna la dispozitie documentele de proprietate sau de posesie, astfel incat sa le putem lua in evidenta si sa deschidem acele carti funciare, gratuit, pe care le pot folosi pe viitor.

Precizam ca sustinerea financiara de catre stat va exista si acolo unde sunt mostenitori de rezolvat, succesiuni, in conditiile in care actualii proprietari pot fi si mostenitorii uneia sau a mai multor generatii din urma. De multe ori, oamenii evita sa faca mostenirile pentru ca taxele de succesiune pot costa mai mult decat imobilele in sine. Ii anuntam ca si aceste taxe sunt suportate tot de ANCPI”, a precizat Arthur Ursu.

Conform evaluarilor specialistilor, pentru cadastrarea intregii tari va fi nevoie de 1,2 miliarde de euro.

lansare_bramor

Sa mai spunem ca firma Procad Timisoara, care a masurat la centimetru localitatea Ortisoara, a mai castigat contractele de reevaluare a proprietatilor, in cadrul Programului national de cadastru si carte funciara, in Sanandrei, judetul Timis, Ighiu, judetul Alba, si Borod, judetul Bihor.

avion 1

Totodata, executa masuratori topografice si lucrari de cadastru in Cenad, Periam, Lovrin, Saravale, Faget, Dobra, Sanpetru Mare si Sanmihaiu Roman, in municipiul Brasov, pe drumurile judetene din Arad, DN 79 Arad – Oradea, Autostrada Lugoj – Deva, entitati feroviare de pe raza SCREIR Craiova.

Pentru realizarea acestor activitati, Procad Timisoara are in dotare GPS-uri cu dubla frecventa, statii grafice de ultima generatie, 8 autoturisme, din care 4 de teren, o barca cu motor, doua ATV-uri, dar si o drona Bramour UAV si un avion Dynamic WT9. (Gh. Ilas)

One thought on “EXCLUSIV! Prima localitate din Timis unde s-au implementat noile carti funciare este Ortisoara! Localitatea a fost masurata la centimetru de topografii de la Procad

  1. ma asteptam ca prima comuna rezolvata sa fie Dumbravita sau Giroc, pentru ca acolo s-a masurat la milimetru de speculanti

Leave a Reply