ANCHETA! Curtea de Apel Timisoara a respins pretentiile de 50 milioane de euro ale fiului lui Cornel Urcan, daune pentru abuzurile justitiei impotriva tatalui sau! Urmează CEDO!

urcan

Magistratii Curtii de Apel Timisoara au decis sa respinga definitiv actiunea civila indreptata impotriva Statului Roman, formulata de Tinel Urcan, fiul fostului proprietar al hotelului Continental, Cornel Urcan, si, astfel, sa deschida calea unui posibil proces impotriva Romaniei la Curtea Europeana a Drepturilor Omului.


Actiunea civila care a facut obiectul dosarului 3790/30/2012 a fost inregistrata la Tribunalul Timis la mijlocul lunii mai 2012, imediat dupa ce Inalta Curte de Casatie si Justitie a stabilit ca arestarea si condamnarea lui Cornel Urcan au fost abuzuri ale Justitiei. Cu alte cuvinte, dupa 11 ani de procese, fostul patron al hotelului Continental fusese declarat nevinovat.

Astfel, pentru a razbuna arestarea ilegala si condamnarea abuziva a tatalui sau, nedreptati care i-au cauzat moartea, Tinel Urcan s-a adresat instantelor de judecata si a solicitat daune in valoare de 50 milioane de euro. La vremea respectiva, avocata reclamantului, Mihaela Bodirlau, din Baroul Bucuresti, era convinsa ca Statul Roman va fi bun de plata, in conditiile in care, in data de 2 mai 2012, Inalta Curte de Casatie si Justitie stabilise ca procesul penal demarat impotriva lui Cornel Urcan, in 2001, a fost abuziv, iar cei trimisi in judecata – declarati nevinovati. “Am fost avocata lui Cornel Urcan in ultimii sapte ani de procese si, inainte de a muri, i-am promis ca voi duce cazul sau mai departe, pana se va dovedi ca este nevinovat, iar statul va plati pentru abuzurile comise impotriva sa. Dupa 11 ani, Inalta Curte de Casatie si Justitie ne-a dat dreptate. In actiunea depusa la Tribunalul Timis am cerut 30 de milioane de euro daune materiale, reprezentand pierderea hotelului Continental, a unui apartament detinut in oras, plus cheltuielile cu avocatii si expertii, si 20 de milioane de euro daune morale, ca urmare a arestarii nelegale, care a condus la decesul lui Cornel Urcan. De asemenea, pentru a nu pierde termenul de sase luni in care poate fi sesizata CEDO, am declansat un proces impotriva Statului Roman si la Curtea Europeana a Drepturilor Omului”, spunea Mihaela Bodirlau, hotarata sa demonstreze ca miza arestarii abuzive a lui Cornel Urcan a fost preluarea hotelului Continental de catre afaceristul american de origine romana Constantin Zaharia.

bodirlau

“In anul 1999, Cornel Urcan avea platite 27 de rate pentru hotelul Continental. El fost arestat de procurorul Ciprian Nastasiu in anul 2001, cand mai avea de achitat doar trei rate pentru a intra in posesia hotelului. In acest fel, a fost impiedicat sa devina proprietar in acte a hotelului pe care l-a slujit toata viata”. Se intentiona dovedirea pretentiilor materiale cu acte din care reiesea ca, desi fusese avertizat de medici ca Urcan este foarte bolnav si nu poate fi tratat in penitenciar, procurorul a refuzat sa avizeze transferul intr-un spital civil. Ba mai mult, cand a aflat ca bolnavul fusese transferat de urgenta la un spital din Bucuresti, a dispus, dupa nici doua ore, reincarcerarea sa. Tocmai din acest motiv, in paralel cu procesul de daune, Tinel Urcan a declansat si lupta impotriva procurorului Ciprian Nastasiu.

“Am facut o plangere penala si impotriva fostului procuror, actual avocat, Ciprian Nastasiu, pe care-l acuzam de abuz in serviciu, arestare nelegala si represiune. Clientul meu defunct a fost tinut sase luni dupa gratii fara sa existe un mandat de arestare. Cu ce a gresit Urcan sa stea inchis doi ani si sapte luni, iar la iesirea din inchisoare sa se trezeasca fara agoniseala de-o viata?”, se intreaba retoric Mihaela Bodarlau, pregatita sa dovedeasca cu acte medicale ca bacilul Koch contactat de Cornel Urcan in inchisoare i-a cauzat moartea. Dupa o ancheta sumara, procurorii Parchetului de pe langa Curtea de Apel Timisoara au stabilit ca fostul lor coleg Ciprian Nastasiu nu si-a facut decat datoria de procuror. Ulterior, Curtea de Apel a respins si plangerea lui Tinel Urcan impotriva solutiei procurorilor de neinceperea urmaririi penale.

Procurorul lui Urcan, recompensat cu concedii in Florida

Paradoxal, fostul procuror Ciprian Nastasiu a fost scos basma curata in povestea arestarii abuzive a lui Cornel Urcan, desi la plangerea penala impotriva sa au fost atasate fotografii din care reiesea relatia de prietenie cu noul proprietar al Continentalului, care-i facuse cadou o excursie in SUA. Recompensarea anchetatorului era mai mult decat stravezie, insa nu si pentru fostii sai colegi, chiar daca vizita in SUA a fost confirmata de Danut Lupu, fostul administrator al hotelului Continental. “Am fost in SUA cu cei doi, la invitatia lui Zaharia. Nu mai stiu exact anul, dar cred ca era prin 2003. Imi amintesc ca am stat aproximativ o saptamana acolo, la o proprietate pe care o detinea Zaharia. The Big Fish Grille, locul unde Nastasiu apare intr-o fotografie, este proprietatea lui Zaharia”, a recunoscut Danut Lupu.

ciprian_nastasiu

Suspiciunile de coruptie si preluare abuziva a hotelului, cu ajutorul procurorului, dar si a unor polițiști, judecatori, notari, inspectori de finanțe și lucratori de la Oficiul Registrului Comerțului, au fost dezvoltate intr-o plangere penala depusa la DNA. ”In perioada 1999-2001, Cornel Urcan a imprumutat bani cu dobanda de la Zaharia Constantin, prin intermediul a trei contracte de imprumut, dintre care ultimul era valabil pana in anul 2011. Aceste contracte aveau ca și garanție la sumele imprumutate trei contracte de cesiuni de parți sociale. Aceste inscrisuri, denumite ”Contracte de cesiune și acte adiționale la actele constitutive ale sc Continental srl”, fiind intocmite ca și garanție la banii imprumutați, trebuiau utilizate doar in cazul in care nu se indeplineau obligațiile contractuale ale lui Cornel Urcan, aspect prevazut in fiecare document de imprumut.

Insa aceste contracte de cesiune și acte adiționale la actele constitutive ale societații Continental, au fost depuse imediat dupa intocmire, de catre Zaharia Constantin, la ORC, fara știrea sau acordul tatalui meu. In dosarul SC Continental srl, de la ORC Timiș, nu exista nici o decizie a acționarului unic, sau o Hotarare AGA, referitoare la modificarea acționariatului, nicio incheiere a vreunui judecator delegat, nicio dovada de publicare in MO al Romaniei, Partea a IV-a. Inregistrarea contractelor de cesiune are la baza o simpla Declarație, pe propria raspundere, neautentificata, a unei persoane asociata domnului Zaharia Constantin, prin care acesta se declara asociat in firma respectiva, fara sa existe nicio dovada a faptului ca asociatul unic, Cornel Urcan, ar fi de acord cu intrarea acestuia in societate, in calitate de asociat”, a mentionat Tinel Urcan, fiul fostului proprietar al Hotelului Continental, in plangerea adresata DNA București și Administrației Prezidențiale.

In plangere a fost nominalizata și Dana Michia, care ar fi sustras un dosar de cercetare penala deschis pe numele Constantin Zaharia la Parchetul General, si caruia ii daduse foc. Ea ar fi recunoscut ca, pentru acest lucru, ar fi primit zece mii de dolari de la Zaharia, dar cazul a ramas in cercetare, din anul 2008, la Parchetul de pe linga Judecatoria Sector 2 București, Secția 6 de Poliție – Dosar 13944/P/2008.

Atat plangerea la DNA, cat si dosarul referitor la Constantin Zaharia au fost ingropate de sistem, la fel cum s-a intamplat si cu Cornel Urcan, care, la sfarsitul anului 2009, a decedat. Nu a mai apucat sa se bucure de hotararea instantelor privind nevinovatia sa.

Chelnerul lui Ceausescu, uitat de toti cunoscutii cu functii inalte

Cornel Urcan a fost ospatar de la varsta de 14 ani. Din anii ’70 a lucrat la Hotel Continental din Timisoara. A fost ospatarul preferat al lui Nicolae Ceausescu, pe care dictatorul il solicita la dineurile de rang inalt. Dupa cum a dezvaluit intr-un interviu, Urcan a servit, in anii ’80, opt presedinti de stat si 14 premieri.

Dupa 1990 a ajuns sef de sala si apoi manager al hotelului Continental, pe care a si a incercat sa-l cumpere. In 1999,  avea de platit 27 de rate pentru hotelul Continental, dar, in noiembrie 2001, cand mai avea de achitat doar trei rate, a fost aruncat dupa gratii. Tinel Urcan, fiul lui Cornel Urcan, a declarat ca in anul 1999 partenerii de afaceri ai tatalui sau au facut o plangere penala in care au sustinut ca s-au scos ilegal bani din firma.

Societatea comerciala pe care o conducea Urcan avea in proprietate cel mai mare hotel din Banat, Complexul Continental din centrul Timisoarei. Urcan platise mai multe rate pentru a cumpara el hotelul, cand i s-a facut plangere penala.

“La vremea aceea, procurorul emitea mandat de arestare. Nastasiu l-a arestat pe Urcan, la cererea celor care detin acum hotelul”, a declarat un procuror al Parchetului Curtii de Apel Timisoara, sub protectia anonimatului.

tinel urcan

„Tata a luat imprumut de la ei sa cumpere hotelul, care era viata lui. Acolo a lucrat timp de 30 de ani, cate 16-17 ore pe zi. Ei i-au facut o plangere penala, cum ca a furat bani din contabilitate si ramas cu hotelul. Tatal meu a fost ucis de procese”, a mai declarat Tinel Urcan.

Pentru a justifica arestarea, Constantin Zaharia si Danut Lupu l-au acuzat de diverse infractiuni economice, printre care evaziune fiscala si delapidare a banilor veniti de la Oficiul International pentru Migratie, in contul cazarii unor loturi de migranti. A fost retinut pe 19 noiembrie 2001 si a stat in arest preventiv pana pe 28 iulie 2003, adica data la care Tribunalul Timis a pronuntat prima sentinta in acest dosar. Perioada de detentie l-a imbolnavit grav.

“A fost tinut 2,7 luni in arest intr-o camera plina de mucegai unde a contatctat bacilul Koch, care a dus ulterior la decesul sau. Nu a avut tratamentul necesar, ci doar unul rudimentar care i-a prelungit agonia. In timpul arestului a fost supus la umilinte: trezit in toiul noptii, dus la audieri fara a beneficia de dreptul la aparare”, se mentioneaza intr-o cererea de chemare in judecata.

Hotelul Continental, care astazi valoreaza peste 10 milioane de dolari, a ramas in proprietatea lui Constantin Zaharia, afaceristul american de la care Urcan s-a imprumutat tocmai pentru a se privatiza. 500.000 de euro, cu conditia ca ii va restitui 2 milioane de euro. Acesta a fost momentul in care au inceput problemele.

„Era un om care se incredea in prieteni. A fost cam naiv. Pentru ca nu putea sa dea banii inapoi, era nevoit sa cedeze 30 la suta din hotel, dar Zaharia a luat 70 la suta. Nu a stiut ce semneaza, pentru ca nu vedea bine, avea probleme la ochi. Era clar ca voiau sa scape de el. Nastasiu l-a arestat preventiv pe tata. Cand l-a trimis in judecata, rechizitoriul era copiat cuvant cu cuvant din plangerea partenerilor de afaceri”, a povestit Tinel Urcan.

„Tata a slabit 20 de kilograme. L-au terminat aceste procese. Spunea ca nu mai scapa si nu-si poate dovedi nevinovatia pana la capat. La recursul din 2008 a fost audiat cu masca de oxigen pe fata”, a mai povestit Tinel Urcan. La iesirea din inchisoare, Cornel Urcan a ramas ruinat, fara casa si fara hotel.

Atat el, cat si fiul au ajuns sa traiasca din mila prietenilor. „A stat degeaba la inchisoare. A fost acuzat de fraude economice si de un prejudiciu care nu exista si s-a dovedit ca era nevinovat si ca cei care l-au reclamat ii erau de fapt datori cu noua miliarde de lei vechi”, a declarat Urcan junior.

Fusese uitat de majoritatea cunoscutilor cu functii inalte. „Nu avea nici bani de medicamente. Era dezgustat de procesul care l-a bagat in pamant. Cand a aflat ca dosarul i-a fost furat de la Curtea Suprema a slabit zece kilograme. Voi lupta ca sa reabilitez onoarea si numele tatalui meu”, este promisiunea lui Tinel Urcan.

Sa mai spunem ca Ciprian Nastasiu a parasit cariera de procuror si este avocat la Baroul din Arad. Ca o confirmare peste timp a unei relatii de prietenie complice, l-a reprezentat in procese chiar pe omul de afaceri Constantin Zaharia, proprietarul hotelului Continental…  (D.C.)

 

2 thoughts on “ANCHETA! Curtea de Apel Timisoara a respins pretentiile de 50 milioane de euro ale fiului lui Cornel Urcan, daune pentru abuzurile justitiei impotriva tatalui sau! Urmează CEDO!

  1. Mafia din justitia timisoreana prospera si astazi. Cumetrii, rudenii, frati de loja, colegi de catedre, doctorate si alte sinecuri, magistrati fara coloana, scutiti prin lege de orice raspundere, asta daca nu sunt semidocti etc

    Am copilarit cu Tinel Urcan, l-am cunoscut pe Cornel Urcan si pot sa confirm ca acesta a fost un om de onoare si buna credinta. A fost furat de mafia securistica, ce a cotropit tot ce misca in tara asta si care dicteaza din umbra, inclusiv in justitie.
    Bafta Tinel.

  2. si eu l-am cunoscut pe Cornel si mai bine pe Adi …am fost coleg cu el …un om jos palaria…vorbim de “83-94″…acuma am citit articolul si imi pare sincer rau…Tinel tatal tau a fost un OM.Restul sunt mirsaviii…si se stie de cine facute…Baroul din Timis …corupt pina la DUMNEZEU si inapoi…
    Grija mare Tinel…si oricum multa bafta…sper sa demonstrezi ADEVARUL!!
    Succes!!!
    P.S.: Voi urmari cazul sigur …acuma sunt intr-o tara democrata nu in Romania!!

Leave a Reply