CASATORIILE GAY! Curtea Constitutionala a amanat decizia in dosarul cuplului de homosexuali care cere recunoasterea casatoriei lor si in Romania

cuplu gay

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a dezbatut, astazi, exceptia de neconstitutionalitate ridicata de un cuplu de homosexuali format dintr-un roman si un american, care a atacat dispozitiile articolului 277 din Codul civil, ce prevede ca in Romania nu sunt recunoscute casatoriile intre persoanele de acelasi sex.


Constanteanul Relu Adrian Coman si Robert Clabourn Hamilton, ambii in varsta de 44 ani, s-au casatorit, in 2010, la Bruxelles, iar acum au cerut recunoasterea casatoriei lor si in Romania, sustinuti si de Asociatia ACCEPT.

In conditiile in care autoritatile din Romania refuza sa recunoasca aceasta relatie, cei doi nu se pot stabili in tara, pentru ca dreptul la rezidenta se acorda exclusiv membrilor familiei.

Astfel, in momentul de fata, Clai Hamilton nu poate locui legal in Romania pentru perioade mai lungi de 3 luni, in calitate de membru de familie, desi este casatorit cu un cetatean roman. Initial, Judecatoria Sectorului 5 a admis exceptia invocata de cuplul gay si au trimis-o catre judecatorii constitutionali.

Acest demers este fara precedent in tara noastra si s-a judecat in aceeasi zi cu o cerere contrara, de modificare a articolului 48 din Constitutie, prin care termenul de “soti” sa fie inlocuit cu formula “barbat si femeie”.

In cazul in care CCR va stabili ca articolul 277 este neconstitutional, toate casatoriile homosexuale incheiate in strainatate de romani ar trebui recunoscute in Romania. Deocamdata, CCR a amanat decizia privind acceptarea casatoriilor gay pentru luna septembrie. (V.E.)

Leave a Reply