PETITIE! Medicii se revolta pe Internet si cer conditii decente de munca! Programul de garda in unele spitale este si de 33 de ore continuu, denunta protestatarii

operatie-1329932129

Federatia „Solidaritatea Sanitara” a lansat o campanie online de stragere de semnaturi, care are ca scop sustinerea drepturilor medicilor la conditii de munca decente. In petitia care insoteste aceasta campanie, semnatarii dezvaluie faptul ca, in unele spitale, se fac garzi si de 33 de ore continuu, program care-i extenueaza si-si poate pune amprenta asupra calitatii actului medical.


Conform unui studiu realizat pe baza chestionarelor completate de 1.032 de medici, in unele spitale din Romania se lucreaza, in medie, 63 de ore pe saptamana, (incluzand si orele de garda), adica aproape de doua ori mai mult decat ar trebui. 33,7% dintre ei lucreaza chiar mai mult de 63 de ore pe saptamana, arata studiul mentionat. De asemenea, 78% dintre medici muncesc continuu mai mult de 24 de ore, iar 30% dintre respondenti au muncit continuu mai mult de 33 de ore. Programul mult prea incarcat ii extenueaza si ii poate face sa greseasca!

„35,8% dintre medici au indicat o accentuare a gradului de oboseala datorita actualului program de garzi, aceasta riscand sa afecteze implicit si calitatea serviciilor medicale”, arata studiul.

„Prezenta petitie are drept scop apararea drepturilor medicilor care efectueaza garzi, atat cele aferent normei de baza cat si garzile suplimentare normei de baza, asa cum sunt ele demonstrate in argumentatia transmisa de Federatia „Solidaritatea Sanitara” Ministerului Sanatatii sub nr. 47572/21.07.2016 si enumerate mai jos”, arata autorii. Printre altele, cer sa nu mai fie obligati sa lucreze mai mult de 24 de ore incontinuu, iar dupa o astfel de garda sa aiba dreptul la 24 de ore de odihna. In plus, aceste servicii sa fie platite ca sporuri, pornind de la un minimum de 25% din salariul de baza.

Ei cer, punctual:

a) Pentru garzile obligatorii, efectuate pentru completarea timpului de lucru aferent normei de baza, dreptul la sporul de noapte;

b) Garzile suplimentare normei de baza, pentru care se incheie un contract individual de munca cu timp partial:

– Dreptul la un spor cuprins intre 25% si 75% (25% este minim obligatoriu).

– Dreptul la toate sporurile pentru conditiile de munca aplicabile la locul de desfasurare a garzilor si la sporul de noapte.

– Dreptul la concediul de odihna si pentru CIM-ul cu timp partial

– Dreptul de a NU lucra continuu mai mult de 24 de ore, aferente unuia sau ambelor contracte individuale de munca. De la aceasta prevedere se poate deroga doar in baza acordului medicului, exprimat in mod expres.

– Dreptul de a avea liber, dupa garda, cel putin 24 de ore, indiferent daca aceste ore sunt aferente unuia sau ambelor contracte individual de munca. De la aceasta prevedere se poate deroga doar in baza acordului medicului, exprimat in mod expres.

„Prin semnarea online a acestei petitii, semnatarii isi exprima sustinerea pentru solicitarile Federatiei “Solidaritatea Sanitara” din Romania privitoare la drepturile medicilor care efectueaza garzi si pentru toate demersurile acestei organizatii pe aceasta tema, solicitarile si sprijinul, asumate individual, fiind comunicate si institutiilor responsabile via e-mail, in numele fiecarui semnatar”, noteaza autorii petitiei. (Eva Theodorescu)

 

Leave a Reply