RECHIZITORIU! Doi consilieri din cadrul APIA Timis, trimisi in judecata pentru luare de mita si trafic de influenta! Pentru aprobarea unui dosar, s-a pretins jumatate din subventia agricola pe 2015

romanu-ionProcurorii DNA Timisoara au dispus trimiterea in judecata a doi consilieri din cadrul APIA Timis, pentru luare de mita, respectiv trafic de influenta, intr-un dosar privind plata subventiilor agricole pentru campaniile aferente ultimilor doi ani.


Astfel, Rominu Ioan, consilier superior cu atributii de control din cadrul A.P.I.A. Centrul Judetean Timis – Centrul Local Recas, a fost trimis in judecata, in stare de arest preventiv, pentru savarsirea a doua infractiuni de luare de mita a unei infractiuni de trafic de influenta, in timp ce Popescu Silviu Dorin, consilier debutant in cadrul A.P.I.A. – Centrul Judetean Timis – Centrul Local Recas, a fost trimis in judecata pentru trafic de influenta.

Potrivit rechizitoriului, in perioada aprilie – iulie 2016, inculpatul Rominu Ioan, in calitatea mentionata mai sus, cu ocazia controlului si aprobarii dosarului unui fermier, a pretins de la fiul acestuia (denuntator in cauza), cu titlu de mita, o suma echivalenta cu jumatate din subventia cuvenita pentru campania aferenta anului 2015, respectiv 22.500 lei.

Ulterior dupa mai multe „negocieri” cu denuntatorul, inculpatul s-a „multumit” cu suma de 10.000 lei, pe care a primit-o efectiv la data de 28 iulie 2016, moment in care s-a procedat la constatarea infractiunii flagrante.

Anterior, in cursul lunii mai 2016, in sediul A.P.I.A. – Centrul Local Recas, inculpatul Rominu Ioan a pretins si primit cu titlu de mita de la acelasi denuntator suma de 700 lei pentru aprobarea dosarului aferent cererii de plata pentru subventiile din campania 2016, astfel incat plata sa se faca fara probleme. Din suma respectiva, consilierul superior a retinut suma de 100 lei, iar diferenta de 600 lei a remis-o mai departe inculpatului Popescu Silviu Dorin, la care era in fapt repartizat dosarul fermierului.

In data de 12 iulie 2016, in sediul aceleiasi institutii publice, inculpatul Rominu Ioan a pretins si primit de la acelasi denuntator, cu titlu de folos necuvenit, suma de 2.500 lei, invocand faptul ca acesti bani au fost solicitati de un coleg de-al sau pentru a aproba dosarul privind cererea de plata pentru subventia din campania pe anul 2015.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Timis, cu propunerea de a se mentine masura preventiva dispusa in cauza. (G.I.)

Leave a Reply